Nederlander geeft landschap 6 min

Nederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. Deze waardering is gedaald tot een rapportcijfer van onder de zes. Dat blijkt uit langjarig onderzoek van Martin Goossen van Wageningen Environmental Research (Alterra) dat al sinds 2006 wordt uitgevoerd via de website daarmoetikzijn.nl. Meer dan een derde kwalificeert het landschap als 'onvoldoende'.

Nederlander+geeft+landschap+6+min
© Harry Tielman

'In 2009 zat de waardering van de ruim 47.000 bezoekers van onze website nog boven de 7,' zegt Goossen. 'Maar vanaf dat jaar is sprake van een gestaag dalende trend. De resultaten laten zien dat ook het percentage dat de aantrekkelijkheid van het landschap als onvoldoende kwalificeert is opgelopen tot meer dan één derde (34,4 procent).'

'De verklaring voor de dalende waardering is nog moeilijk aan te geven. Maar duidelijk is dat de deelnemers ruimtelijk goed verdeeld zijn over heel Nederland, met gegevens in circa 85 procent van de viercijferige postcodegebieden. Wel zijn de resultaten een gemiddelde en geven nog niet aan hoe de regionale verschillen liggen', aldus Goossen.

Storend

Vooral diversiteit wordt volgens de onderzoeker in het landschap gewaardeerd, maar gerichte informatie over gewenste landschapskenmerken vergt nader onderzoek van de gegevens. Ook de kenmerken die als meest storend worden ervaren, kunnen dan worden onderzocht. Maar de indruk van enkele jaren geleden dat het allemaal wel goed gaat met het landschap is met de recente cijfers moeilijk te handhaven.

Of er een verband is met het beleid voor landschap is niet onderzocht. Wel is het zo dat de kentering van de waardering begon in 2010, het jaar waarin het Rijk het landschapsbeleid afschafte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer