Exportseizoen voor uien start goed

De export van uien loopt tot en met week 40 ruim 35.000 ton voor op het vorige afzetseizoen. Vooral West-Afrika koopt weer veel Nederlandse uien. Opvallend is het wegvallen van afzet naar Brazilië.

Exportseizoen+voor+uien+start+goed
© Anton Dingemanse

'Het afzetseizoen voor uien is vroeg begonnen en loopt nu goed door', concludeert Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uien van GroentenFruit Huis. 'Bovendien is de uienprijs goed en concurrerend, maar nog niet zo hoog dat afzetbestemmingen afvallen.'

Het zou Gunter niet verbazen als dit jaar al zo'n 60 procent van het exportvolume voor de jaarwisseling wordt afgezet. 'Voorheen verkochten we meer dan de helft van de Nederlandse uien in de tweede seizoenshelft. Maar toen was Rusland nog een belangrijke afnemer.'

Afrika

De goede start komt voor een groot deel weer door Afrika, blijkt uit de voorlopige exportcijfers van GroentenFruit Huis en KCB. De export naar landen als vooral Senegal, maar ook Ivoorkust, Guinee, Mauritanië en Mali stijgt nog steeds.

'Het is een gevolg van de bevolkingsgroei en de toename van de consumptie', weet Gunter. 'De uienteelt in die landen is wel in ontwikkeling, maar niet op het niveau om jaarrond te voorzien in de eigen behoefte.'

Opmerkelijk dit seizoen tot dusver is het achterwege blijven van de handel op Brazilië. Vorig jaar werd in de periode van augustus tot en met half oktober al zo'n 22.000 ton uien afgenomen, nu staat de teller op nog geen 200 ton.

'Brazilië en omliggende landen hebben dit jaar zelf veel uien geoogst en zijn voorlopig dus zelfvoorzienend', geeft Gunter als verklaring. 'Het is nu de vraag of er na de jaarwisseling behoefte is aan Nederlandse uien. Dat is spannend, want vorig jaar zijn met name de tweede seizoenshelft veel uien naar Brazilië verscheept.'

Grotere volumes

Interessant voor de Nederlandse uiensector zijn de vele nieuwe afzetbestemmingen die op de exportlijst steeds grotere volumes afnemen. Gunter wijst op landen als Panama, Indonesië, Israël en diverse landen in Zuidoost-Azië.

'Indonesië is daar een mooi voorbeeld van. De eisen zijn hoog, zo moeten de uien geteeld zijn op bemonsterde grond. Afgelopen seizoen was daarvoor ruim 500 hectare aangemeld. Wij zien dat de animo voor teelt van uien met aanvullende voorwaarden toeneemt, ervan uitgaande dat de extra inspanningen op de markt verzilverd worden.'

Hoge kwaliteitseisen

Nieuwe inspanningen van GroentenFruit Huis om meer landen te interesseren in Nederlandse uien richten zich onder meer op China en dit jaar ook op Colombia en Costa Rica. 'We zijn blij met elke uitbreiding, met een voorkeur voor markten van 10.00 tot 20.000 ton met hoge kwaliteitseisen en bijbehorende prijzen. Voor de balans in de afzet richten we ons nu vooral op afzetbestemmingen voor de tweede seizoenshelft', aldus Gunter.

Over de kwaliteit van de uien is hij positief. 'Het is wel de vraag of dit zo blijft gezien het lastige groeiseizoen.' Hij adviseert uientelers hun product in de bewaarloodsen goed in de gaten te houden om verrassingen te voorkomen.

Je onderscheiden door een betere kwaliteit is een stokpaardje van Gunter. 'We zijn nu eenmaal niet het enige uienland. Zeker in Europa neemt de concurrentie toe. Daarvan is Spanje een duidelijk voorbeeld. Wij moeten in Nederland ons product niet zien als bulk, maar ons richten op de topsegmenten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer