Gelders gedeputeerde wil geen wet dieraantallen

De wet dieraantallen gaat volgens Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk niet helpen bij de problemen in de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld de Gelderse Vallei. Dat meldt Omroep Gelderland.

Gelders+gedeputeerde+wil+geen+wet+dieraantallen
© Peter Wijnands

Volgens de regionale omroep deed de gedeputeerde deze uitspraak woensdagavond tijdens een debat met Statenleden over de aangekondigde wet van staatssecretaris Martijn van Dam.

Van Dam wil met de wet dieraantallen provincies de mogelijkheid geven om aantallen koeien, varkens en kippen in een gebied te beperken om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Slechte luchtkwaliteit

In Gelderland zijn twee gebieden waar luchtkwaliteit een probleem is. In Nijmegen door het verkeer en in de Gelderse Vallei door de veehouderij.

De Partij voor de Dieren wil dat de wet daar ingezet wordt: 'Gelderse Vallei is het Sodom en Gomorra van Gelderland. Daar moeten geen dieren bijkomen.'

Volgens de gedeputeerde is minder dieren geen oplossing voor het probleem. Van Dijk: 'De oorzaak zit hem niet in aantallen dieren, maar heeft te maken met de manier waarop pluimveehouderij plaatsvindt. Met name buiten scharrelen en biologische pluimveehouderij veroorzaken de verslechtering in luchtkwaliteit in Gelderse Vallei.'

Tegen de wet

Van Dijk is tegen de wet. Volgens de gedeputeerde zijn er te veel onzekerheden. De staatssecretaris kan volgens hem niet uitsluiten dat omwonenden via een rechtszaak een provincie kunnen dwingen om een maximum aantal dieren in te stellen.

Volgens Van Dijk hebben overigens alle provincies hetzelfde standpunt over de wet; dat die voor de luchtkwaliteit geen oplossing is. Van Dijk: 'Noord-Brabant heeft andere redenen. Daar is een gebied waarvan ze vinden dat er te veel dieren zijn. Zij zitten daarom al een tijd te wachten op zo'n instrument.'

De wet zou rond het kerstreces naar de Tweede Kamer moeten gaan. Van Dijk wil tegen de wet lobbyen door gesprekken te voeren in Den Haag, zo geeft Omroep Gelderland aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer