Gelderse gedeputeerde boycot Albert Heijn

De Gelderse Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk doet sinds enkele weken geen boodschappen meer in de winkels van Albert Heijn. Dat schrijft hij een in een opiniestuk in de Gelderlander. De gedeputeerde is boos omdat Ahold prijsverlagingen bij leveranciers, en dus ook boeren, af probeert te dwingen. Boeren houden volgens hem zo geen geld over om te investeren in dierenwelzijn en milieuverbeteringen.

Gelderse+gedeputeerde+boycot+Albert+Heijn
© provincie gelderland

Albert Heijn eist na de fusie met het Belgische Delhaize prijskortingen eist van leveranciers. Door de fusie is een groter concern ontstaan. Dat betekent dat het op grotere schaal producten inkoopt. En daar zou een lagere prijs tegenover moeten staan, zo is zijn redenering.

Van Dijk stelt in de Gelderlander dat de prijsverlagingen uiteindelijk op het bord van de producenten van voedsel terechtkomen. En de effecten daarvan zijn volgens de Gelderse gedeputeerde desastreus.

Dieren

Van boeren wordt volgens de gedeputeerde verwacht dat ze investeren om hun dieren meer ruimte te bieden en dat ze de uitstoot van vervuilende stoffen verlagen door luchtwassers te installeren. Van Dijk noemt die wensen vanuit de maatschappij terecht, maar stelt dat Ahold die torpedeert. De boeren houden geen geld voor investeringen over.

Met zijn ingezonden stuk in de Gelderland wil Van Dijk een discussie over de prijsvorming van agrarische producten losmaken.

Reactie

Ahold Delhaize, waaronder de Albert Heijn-winkels vallen, wil in de Gelderlander niet inhoudelijk op de boycot van de gedeputeerde reageren. Het bedrijf laat volgens de krant alleen weten dat het met honderd grote, internationale leveranciers in gesprek wil over de contracten.

Met individuele boeren en tuinders wordt niet gesproken, laat het bedrijf in de krant weten.'We zien dat voor dezelfde producten de inkoopprijzen verschillen. Daar gaan we over in gesprek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer