'Jaarlijks 50 miljoen liter water van Bavaria naar bedrijf'

Een vijzel pompt sinds dinsdag continu gezuiverd restwater van Bavaria naar het bedrijf van Wilfried van Dijk in Aarle-Rixtel. Met het water brengt de melkveehouder de grondwaterstand een flink eind omhoog. Het is een van de maatregelen binnen Boer Bier Water.

%27Jaarlijks+50+miljoen+liter+water+van+Bavaria+naar+bedrijf%27
© studio van assendelft

Water van Bavaria dat rechtstreeks naar uw bedrijf wordt getransporteerd. Hoe werkt dat?

'Een grote vijzel brengt het restwater naar 5 meter hoogte. Van daaruit belandt het water in twee pijpen. Een pijp loost het water op het Wilhelminakanaal, waar omliggende boeren en tuinders in de toekomst gebruik van kunnen maken om te beregenen. De andere pijp loopt naar mijn bedrijf.'

En dan?

'Het water komt in een betonnen opvangbak van 20 kuub. Van daaruit loopt een leiding van 160 millimeter midden door een blokperceel van 9 hectare. Om de 10 meter is daar weer een drainageslang van 60 millimeter doorsnee aan gekoppeld die het perceel in loopt. Dit is met gps aangelegd op 1 meter diepte.'

Waarom deze bijzondere manier van omgekeerde drainage?

'Ik heb hier heel droge zandgronden en dat merk ik jaarlijks. Het grondwater zit hier op 1,5 tot 2 meter diepte. Met dit systeem hopen we het grondwaterpeil tot 60 centimeter diepte te krijgen. Door de capillaire werking moet dit lukken.'

Wat levert u dat op?

'Ik ben ervan overtuigd dat de wortels van het gras en de mais net iets dieper gaan groeien als ze 'voelen' dat er water in de buurt is. Dus haal ik meer opbrengst van mijn percelen en hoef ik veel minder te beregenen.'

Waarom niet de grondwaterstand net iets hoger brengen?

'Met een te hoge grondwaterstand wordt de grond te zacht en kun je er minder makkelijk met de trekker overheen bijvoorbeeld. Ook worden dan de iets lager gelegen delen te nat.'

Hoeveel water krijgt u van Bavaria?

'Jaarlijks gaat het om 50 miljoen liter; 45 kuub per uur, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Het hoogste niveau in de bak moet op den duur ook het grondwaterniveau worden.'

Stel dat het drie weken lang regent en de percelen dreigen te verzuipen?

'Bij een calamiteit moet ik Bavaria de toevoer laten stoppen. Het enige wat ik dan zelf kan doen, is het water aan het einde van het drainagesysteem weg laten lopen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van deze opzet.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer