Meer lucht in Gelders Plussenbeleid

Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk geeft de gemeenten in zijn provincie meer tijd om het Plussenbeleid in te voeren.

Meer+lucht+in+Gelders+Plussenbeleid
© provincie gelderland

In plaats van een maximale overgangstermijn van twee jaar mogen gemeenten het nieuwe beleid invoeren zodra ze hun bestemmingsplan actualiseren. Daar hangt een uiterlijke termijn aan vast van tien jaar.

Het Plussenbeleid wordt vanaf 18 augustus ter visie gelegd. Het stelt extra normen aan uitbreidingen van intensieve veehouderijen die niet passen binnen de gestelde maximale oppervlakte van 1,5 hectare.

Inpassing

Daarbij gaat het om eisen aan onder meer inpassing in het landschap, emissie van schadelijke stoffen en maatregelen op het vlak van dierenwelzijn.

Ondanks dat de overgangstermijn van twee jaar nu niet meer in het concept staat, verwacht Van Dijk dat het Plussenbeleid de komende twee jaar al wordt ingevoerd.

Hij noemt gemeente Oude IJsselstreek, waar een geactualiseerd bestemmingsplan op stapel staat. 'Ook hanteren diverse gemeenten in de Gelderse Vallei al elementen uit het Plussenbeleid.'

Bouwaanvragen

Zodra het Plussenbeleid in een bestemmingsplan is opgenomen, kan provincie Gelderland bouwaanvragen in de toekomst weigeren als die aanvragen niet conform het provinciale beleid zijn.

Dat kan inhouden dat de provincie zo een rem zet op de agrarische bedrijfsontwikkeling. Dat dit gebeurt, lijkt nu minder waarschijnlijk.

Druk er af

Van Dijk erkent dat de druk er af is. 'De invoering wordt versneld, in vergelijking met niets doen.' Tegelijk benadrukt hij dat de provinciale zorgvuldigheidstoets wel overeind blijft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer