Britten kopen meeste Nederlandse patat

Nederland verkocht in 2015 voor 311 miljoen euro aan patat en andere bevroren aardappelproducten naar Groot-Brittannië. Groot-Brittannië is daarmee de grootste afnemer van bevroren aardappelproducten uit Nederland.

Britten+kopen+meeste+Nederlandse+patat
© Marcel Bekken

De totale export waarde van frites en overige aardappelproducten bedroeg vorig jaar 1,3 miljard euro. Na Groot-Brittannië zijn Duitsland (166 miljoen euro), Frankrijk (110 miljoen euro), Saoedi-Arabië (68 miljoen euro) en Italië (50 miljoen euro) de belangrijkste exportlanden.

Uit gegevens van het CBS blijkt dat in Europa in 2015 voor 3,8 miljard euro aan diepvriespatat wordt geproduceerd. Daarvan is bijna 30 procent afkomstig van Nederlandse producenten. België is goed voor 23,6 procent van de productie. Daarna zijn Groot-Brittannië en Duitsland de grootste fritesproducenten.

Import vanuit België

Nederland importeerde in 2015 voor 239 miljoen euro aan patat en andere bevroren aardappelproducten. Bijna driekwart van deze import is ingekocht in België. Iets minder dan de helft van deze invoer is bestemd voor de Nederlandse markt. Het grootste deel is voor re-export en wordt meteen weer doorverkocht naar andere landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer