Breedbandfonds+Brabant+slaat+niet+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Breedbandfonds Brabant slaat niet aan

Glasvezelcoöperatie Midden-BrabantGlas en Mabib (Maatschappij voor Breedband in Brabant) maken allebei geen gebruik van het Breedbandfonds van de provincie Noord-Brabant. De provincie bekijkt of en hoe het fonds nog ingezet gaat worden.

Het Breedbandfonds is erop gericht om de aanleg van glasvezel in het buitengebied te stimuleren. Mabib heeft provincie Noord-Brabant laten weten van de lening van 35 miljoen euro af te zien.

De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) maakte begin 2016 bekend dat Mabib als enige aanvrager voldeed aan alle voorwaarden uit het Investeringsreglement van het Breedbandfonds. Midden-BrabantGlas bleef met lege handen achter. Toen gaf initiatiefnemer Jo van de Pas aan teleurgesteld te zijn, maar de handdoek niet in de ring te gooien.

'We hebben zeker niet stilgezeten', laat hij nu weten. 'Er zijn in de regio in totaal 4.047 adressen die door de coöperatie aangesloten worden op glasvezel. Wij hebben van bijna zestig procent, 2.350 huishoudens om precies te zijn, de bevestiging dat ze meedoen. We hebben daarvan het ingebracht ledenkapitaal, bijna 4 miljoen, ook al op onze bankrekeningen staan.'

Drieduizend aanmeldingen

De glasvezelcoöperaties moeten nu vol doorstomen naar drieduizend aanmeldingen. Eerder moesten dat er 2.500 zijn toen ze nog samen met Mabib zouden aanleggen. 'Maar het gaat zeker lukken', is de overtuiging van Van de Pas.

'Mabib was in dezelfde vijver aan het vissen, maar heeft zich formeel teruggetrokken uit Gilze-Rijen, Baarle-Nassau en Alphen-Chaam, waar wij op dit moment de definitieve vergunningaanvragen uit hebben staan. Het is mij een raadsel hoe Mabib nu verder gaat.'

Van de Pas voorspelt niet veel concurrentie meer in glasvezelcompetitie om de burger in het werkgebied Midden-Brabant. 'Ons aandeel is nu al dusdanig groot.' De initiatiefnemer heeft bovendien al vaker met het bijltje gehakt bij het succesvolle KempenGlas, waarvan MoergestelGlas onlangs is opgeleverd.

Interesse in het fonds van de provincie heeft Midden-BrabantGlas niet meer. 'Door zo'n fonds stuit je op allerlei beperkingen, omdat je met Europese regels te maken hebt', spreekt hij uit ervaring. Bij KempenGlas maakten ze wel gebruik van de BOM-financiering.

'Toch heeft het fonds een positieve beweging in gang gezet', vindt Van de Pas. 'Eerst hingen er allerlei initiatieven in de lucht. Die zijn door de komst van het fonds veel concreter geworden. Uiteindelijk zijn twee serieuze spelers, wij als coöperatieven en Mabib als commerciële, overgebleven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer