Zuivelwereld+komt+samen+in+Rotterdam
Achtergrond
© Peter Smit

Zuivelwereld komt samen in Rotterdam

De internationale zuivelwereld komt volgende week samen in Rotterdam voor de jaarlijkse IDF World Dairy Summit. Nederland is voor het eerst in dertig jaar weer gastheer van dit congres.

Nederland heeft voor de editie van 2016 gekozen voor een vooruitstrevende aanpak. Natuur- en milieuorganisaties die je kunt beschouwen als tegenstanders van de melkveehouderij zijn uitgenodigd om mee te praten over de toekomst van de zuivelsector. Het thema van de World Dairy Summit 2016 is 'Dare to Dairy' (durf te zuivelen).

Uitdagingen

Jan Maarten Vrij, manager International Dairy Affairs bij de Nederlandse Zuivel Organisaties (NZO), is voorzitter van het organisatiecomité. Volgens hem past de Nederlandse invulling van het congres bij de uitdagingen die de zuivelsector in de toekomst het hoofd moet bieden.

'De zuivelsector heeft straks 9 miljard mensen te voeden. Hoe gaan we daaraan een bijdrage leveren zonder schade toe te brengen aan onze planeet? Die vraag staat centraal. En daarom halen wij tijdens het congres de buitenwereld naar binnen. Het is een gedurfde aanpak, maar het past bij het typisch Nederlandse poldermodel.'

Een voorbeeld van een onderwerp dat niet geschuwd wordt is de rol van zuivel in ons voedselpatroon. Ook dierenwelzijn en landschapsbeheer zijn onderwerpen die aan bod komen.

Tijdens het congres ontvangt de International Dairy Federation (IDF) zo'n duizend bezoekers van over de hele wereld. Hieronder zijn vertegenwoordigers van de zuivelindustrie, wetenschap, boerenorganisaties en melkveehouders.

Melkveehouders

Nu het congres in Rotterdam plaatsvindt, biedt dit Nederlandse melkveehouders een uitgelezen kans om het IDF-congres ook eens te bezoeken, stelt Vrij.

Hij raadt geïnteresseerde boeren aan om op dinsdag 18 oktober naar De Doelen te komen. 'Op die dag hebben we een programma met een aantal vakinhoudelijke sprekers. Interessant is een lezing over de effecten van het voer op de samenstelling van de melk. En DSM geeft een presentatie over een 'wonderpil' die in de maak is. Deze moet de methaanuitstoot terugdringen.'

De voertaal tijdens het zuivelcongres is Engels, benadrukt Vrij. Maar de presentaties zijn kort en bondig, en de essentie staat erin centraal.

IDF World Dairy Summit, 16 tot en met 21 oktober, De Doelen, Rotterdam. www.idfwds2016.com.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer