Friese boeren gaan voor 'Schoon Erf'

Het project Schoon Erf, Schoon Water is woensdagmiddag op het melkveehouderijbedrijf van Ronny en Hanneke van Daatselaar van start gegaan. Na een voorbereiding van anderhalf jaar, en een geslaagde pilot rond Appelscha, kunnen de Friese boeren een gratis erf-scan aanvragen.

Friese+boeren+gaan+voor+%27Schoon+Erf%27
© Sybe Joostema

Bestuurder Peet Sterkenburghr van LTO Noord Fryslân vindt het een kansrijke methode om negatieve erfafspoeling te voorkomen. 'Het unieke van dit project is, dat het niet om het wijzend vingertje gaat van de handhaver, maar we hebben gekozen voor een positieve benadering. Een adviseur komt langs om de scan te doen en laat zien hoe je het weglekken van perssappen en percolaat kan worden voorkomen.'

Marian Jager, lid van het dagelijkse bestuur van Wetterskip Fryslân, voegde daaraan toe dat het naast een goede methode ook gewoon noodzaak is. Sinds 2006 is er sprake van een lichte verhoging van fosfaat in het water. 'Het is echt nodig om als melkveehouders samen de schouders eronder te zetten. En nu is er de kans met deze handreiking.'

Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân stoppen beide 1,3 miljoen euro in het project. Verder wordt het project gesteund door LTO Noord Fryslân, Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Agrarische Jongeren Friesland.

Verantwoordelijkheid

Boerin Hanneke van Daatselaar vertelde dat zij erop rekent dat iedere melkveehouder zijn verantwoordelijkheid neemt. 'Het doel van schoon water spreekt mij aan. Het past ook in de visie van ons bedrijf. We doen veel aan weidevogelbeheer. En produceren de melk voor BoerenGilde.'

De inschatting van Sterkenburgh is dat binnen enkele jaren 80 procent van de melkveehouders meedoet na de gratis scan. 'De handhaver is een adviseur geworden en de melkveehouders kennen ook zelf de voordelen van schoon water. Per bedrijf zijn er maatwerkoplossingen mogelijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer