%E2%80%98Het+is+geen+eenvoudig+beweidingsjaar%E2%80%99
Nieuws
© twan wiermans

‘Het is geen eenvoudig beweidingsjaar’

Het wisselvallige weer maakt het momenteel lastig om koeien te weiden. Bij nattigheid is het advies: regelmatig maaien en jonger inscharen.

Veehouders ervaren flinke schommelingen in de melkproductie. ‘Er zit veel eiwit in het gras. En doordat het niet heel zonnig is geweest, bevatte het gras relatief weinig energie’, aldus Wim Honkoop, weidecoach en adviseur bij PPP Agro Advies.

Ritme

Volgens hem is het geen eenvoudig beweidingsjaar. ‘Het vraagt om extra vakmanschap. Zeker nu, want het is herfstachtig gras. Door het natte weer was het lastig om in een ritme te blijven.’

Etgroen

Omdat er nauwelijks weides met etgroep beschikbaar zijn, merkt hij dat boeren nogal eens te vaak achter elkaar of te in te lang gras weiden om rond te kunnen blijven komen. Ook uit voederwaardecijfers van vers gras, blijkt dat het herfstachtige omstandigheden zijn.

Beweidingsruimte

Honkoop raadt veehouders aan, als ze de kans krijgen, om veel te maaien. ‘Dat geeft in een nat najaar extra beweidingsruimte. Ontstaat er een tekort door maaien, dan kun je de bijvoeding tijdelijk verhogen.’

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer