Hoge+verwachting+voor+afzet+fritesaardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hoge verwachting voor afzet fritesaardappelen

Edwin Burgers van DCA Markt voorspelt dat de gemiddelde prijs voor fritesaardappelen in de periode van januari tot juni 2017 kan oplopen tot 19,50 euro per 100 kilo of zelfs nog hoger.

De marktanalist vertelde deze week op de Aardappeldemodag dat de vooruitzichten voor het komende afzetseizoen zeer positief lijken.

'Het seizoen is begonnen zonder aardappelen van de oude oogst. De uitbreiding van het aardappelareaal in Noordwest-Europa is teniet gedaan door het natte groeiseizoen. Verder wijzen proefrooiingen uit dat er dit jaar relatief weinig nagroei is', verklaart Burgers.

Termijnotering voorzichtig

Burgers noemt het een goed teken dat de notering van de aardappeltermijnmarkt voor contracten op april 2017 al vanaf juni op een niveau ligt van boven 15 euro per 100 kilo. 'Meestal is dat gunstig. De huidige termijnnotering van 21 euro vind ik ten opzichte van de dagprijs van 15,30 euro nog aan de voorzichtige kant.'

Ook stelt Burgers in zijn analyse dat hij ervan uitgaat dat de prijsverschillen tussen rassen stevig kunnen oplopen. Met name Agria en Innovator zullen in de prijsvorming de boventoon voeren, verwacht hij. 'Fontane laat het dit jaar wat afweten en dan vooral voor wat betreft de tonnenopbrengst per hectare. Maar juist dat kan een stimulans zijn voor de onderkant van de markt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer