Late+afrijping+aardappelen+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Late afrijping aardappelen in België

Uit proefrooiingen van PCA in België blijkt dat de afrijping van de aardappelen behoorlijk later is dan voorgaande jaren. De opbrengsten lijken niet tegen te vallen.

De Belgische onderzoeks- en adviesdienst PCA voert dit jaar onder meer proefrooiingen uit in de rassen Première en het vroege fritesras Sinora.

Bij Première komt de bruto-opbrengst na de proefrooiingen van een week geleden op 42 ton per hectare. Op zes percelen varieert de opbrengst van 38 tot 45 ton per hectare.

Vroeg en laat poten

Bij de opbrengsten is er weinig verschil tussen vroeg en laat poten. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn de opbrengsten na eenzelfde aantal groeidagen bovengemiddeld.

De afrijping van Première varieerde vorige week tussen 30 en 50 procent. Zowel vroeg als laat gepote percelen zijn al wel voldoende afgerijpt om geoogst te worden.

Grote spreiding

De bruto-opbrengst van de proefrooiingen op acht percelen met het ras Sinora komen na 84 groeidagen op gemiddeld 28 ton per hectare. De spreiding is met 21 tot 43 ton per hectare behoorlijk groot en ook niet afhankelijk van de pootdatum.

De zetting in Sinora is iets minder dan voorgaande jaren. Dat geldt overigens niet voor de percelen waar ongesneden grof pootgoed is gebruikt.

Onderwatergewicht

Ook voor wat betreft het gemeten onderwatergewicht is bij Sinora de spreiding groot. Met uitersten van 309 tot 388 gram komt het gemiddelde onderwatergewicht op 342 gram.

Volgens PCA is de friteskwaliteit van Sinora al vrij goed. De afrijping van dit ras is overigens nog minimaal met 0 tot 20 procent.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer