De oogst is altijd weer interessant

Ooit had ik me voorgenomen om geen column te schrijven over koetjes en kalfjes. Maar voor deze keer maak ik vanwege de fruitoogst op ons bedrijf toch een uitzondering.

De+oogst+is+altijd+weer+interessant
© Jan Bouwhuis

Dit komt omdat de oogst van onze appels en peren toch elk jaar weer een interessante tijd is. Op dit moment is het grootste gedeelte van de productie binnen. Het gaat op ons bedrijf vooral om Conference-peren en Elstar-appels. Deze week zijn de laatste Elstars geplukt en staan we nog voor de pluk van het appelras Kanzi.

Dit jaar wordt opnieuw getypeerd door het uitzonderlijke weer. Waar we vorig jaar echt bijna de grond in regenden, was het nu een groot aantal dagen vooral heel erg heet. Voor het werk en de plukprestaties is dit weer niet verkeerd. Uiteraard was het wel belangrijk om steeds de plukkers goed te voorzien van eten en vooral ook van genoeg drinken.

Opletten

Voor het fruit moeten we het komende bewaarseizoen goed opletten of het niet te veel heeft geleden van dit warme weer. Dit geldt zowel voor de appels als voor de peren. Problemen zouden kunnen zijn een snellere afleving in de bewaring met daaraan gekoppeld een slechter uitstalleven in de supermarkt.

Maar omdat er de laatste jaren in de fruitteeltsector veel aandacht is geweest voor het verbeteren van de kwaliteit van het fruit, zie ik ook geen grote problemen voor het komende afzetseizoen. De fruittelers zullen er scherp op zijn om een zo goed mogelijke kwaliteit af te leveren.

Polen

In ons bedrijf werken we al jaren met een vaste groep Nederlandse en Poolse plukkers. Uiteraard vergt het werken met Poolse werknemers veel regelwerk qua huisvesting en administratie. Maar wat ons betreft betaalt zich dat zeker uit. Deze medewerkers hebben over het algemeen een goede werkervaring, zijn gedreven en zelfredzaam en hebben inzicht. Maar dit geldt natuurlijk ook voor onze Nederlandse plukkers.

Bovenal heerst er een goede werksfeer op de werkvloer. Dat is van belang om de fruitoogst goed te laten verlopen en een mooi voorbeeld van een goed samenspel tussen werknemers en werkgevers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer