Landbouw moet te vaak in de verdediging

Op dit moment leggen we de laatste hand aan de snoei. Het is goed verlopen, maar het was de hele winter wel erg nat voor zowel de bodem als de snoeier.

Landbouw+moet+te+vaak+in+de+verdediging
© Jan Bouwhuis

Daarnaast zijn we nu ook weer begonnen met het gewasbeschermingsseizoen. Qua invulling wordt het een grote goochelshow. Of zoals mijn driejarige dochter zou zeggen: 'Hocus Spocus'. Uiteraard blijf ik het wel zien als uitdaging, maar wel met een reëel beeld voor ogen wat nou echt goede oplossingen zijn. Daarom probeer ik te gaan voor de meest duurzame oplossingen, maar die moeten ons wel geboden worden.
Zeker voor de bestrijding van perenbladvlo is er op dit moment geen uitwijkmogelijkheid door de grote onzekerheid over het onmisbare middel Vertimec. Misschien red ik het wel met allerlei duurzame middelen, maar ik moet er niet aan denken dat de aantasting uit de klauwen loopt.
Uiteraard kunnen we blij zijn dat onze sector nog behoorlijk georganiseerd is via de NFO. Was dit niet zo dan zou het voor ons als individuen veel lastiger zijn om onze problemen en wensen op een goede manier bij de juiste mensen te krijgen. Vervelend blijft het dat de manier van werken van organisaties zoals een Ctgb niet aansluit bij onze bedrijfsvoering.
Daar is uiteraard ook door een NFO niks aan te veranderen. Maar door daar goed aanwezig te zijn met de opgebouwde kennis over dit soort zaken, blijf ik hoop houden. Overigens heb ik altijd sterk het gevoel dat bij de overheid, landelijke politiek en controle-instellingen toch stiekem een negatief vooroordeel bestaat over de landbouw. Zeker als je ziet hoe vaak wij als landbouwsector in de verdediging moeten en hoe weinig je dat ziet bij sectoren als de chemische industrie of de voedingsindustrie.
Misschien een mooie uitdaging voor LTO om te voorkomen dat we ons steeds moeten verdedigen. Vrij simpel ook: je hoeft alleen maar te vertellen hoe goed je betalende leden zijn en dat blijven herhalen.
Ik ga verder met het klaarmaken van de nachtvorstberegening. De burger heeft vaak wel een positief oordeel over hoe mooi de fruitbomen in ijs gehuld zijn, terwijl mij dat juist gestolen kan worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Gewoon uniek
Gewoon uniek 09-01-2016
Gewoon uniek
Gewoon uniek 07-01-2016

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer