Wereld melkveehouder gaat open door contact met klant

Duizenden mensen bezoeken jaarlijks het bedrijf van Erik en Lisette van Oosterhout in Made. 'Er ging een wereld voor ons open.' De melkveehouderij staat voor hen op de eerste plaats. 'Dat is de kern van ons bedrijf.'

Wereld+melkveehouder+gaat+open+door+contact+met+klant
© Peter van Houweling

De ondernemers kijken nauwelijks tv, maar als er een uitzending is geweest over de veehouderij, kijken ze die terug op www.uitzendinggemist.net. Want geheid krijgen ze daar de volgende ochtend vragen over van deelnemers aan excursies op hun bedrijf of van klanten in hun winkel.

Het bedrijf van Van Oosterhout ligt dicht tegen Made aan en de huiskavel is klein. Toen de melkveehouders in 1994 in het bedrijf wilden komen bij Eriks ouders, zochten ze naar kansen om de omzet te vergroten. Groei zat er niet in op die locatie. Daarom gingen ze melk verwerken tot boerenkaas en verkochten die in een winkel op het bedrijf. Ook gingen ze excursies verzorgen. 'Voor zulke activiteiten is het hier een geschikte locatie', vindt Erik van Oosterhout.

150 groepen

Het bleek een succesvolle stap. De winkel draait goed en jaarlijks krijgen zo'n 150 groepen een rondleiding op het bedrijf, die eindigt in de winkel. Nieuwe klanten komen via mond-tot-mondreclame en dankzij de duizenden kerstpakketten die het echtpaar maakt. Die brengen mensen op een idee. De VVV brengt veel groepen naar hun erf, die een dag willen doorbrengen in de Biesboschregio. 'We hoeven eigenlijk niet aan werving te doen', zegt Erik van Oosterhout.

De telefoon gaat. 'Streekbier? Ja, dat hebben we. Voor een man die 50 wordt? Dan maken we er een Abraham-mand van', zegt de ondernemer. 'Zo gaat het de hele dag door.' Ook groepen blijven komen. 'We dachten dat iedereen na twee jaar ons bedrijf wel zou hebben gezien, maar het blijft doorgaan.'

Positiever beeld

Ondanks al het volk op het erf staat de melkveehouderij centraal. 'We horen meer oh's en ah's op het melkveebedrijf dan in de kaasmakerij. Mensen weten echt niets van de melkveehouderij. 99 procent van de bezoekers gaat na afloop met een positiever beeld naar huis. Dat is zo mooi.'

Van Oosterhout melkt nu zo'n honderd koeien. 'Dat is het maximale aantal dat we willen en dat we hier kunnen melken', legt hij uit. De veehouder wil vooral sterke koeien die probleemloos melk geven met een hoog eiwitgehalte, voor de kaas. Eerst probeerde hij Brown Swiss, maar dat ras bleek taaimelks; het melken duurde twee keer langer dan bij de andere dieren.

Witrikken

De ondernemer stapte over op witrikken. Officieel is dat geen ras, maar het heeft wel duidelijk eigen kenmerken. Zuivere witrikken krijgen bijvoorbeeld een hoger aantal kweeën, onvruchtbare dieren die zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken hebben. Daarom verhoogt van Oosterhout langzaamaan het percentage witrikken in zijn veestapel. Hij probeert met de witrikken onderscheidend te zijn. Dat trekt extra klanten naar de winkel en het is een dankbaar onderwerp tijdens de excursies.

Van Oosterhout streeft niet naar een maximale productie per koe. Hij voert zijn dieren zoveel mogelijk voer van eigen land en ziet 8.000 kilo melk per koe als optimum. 'Daar zijn we heel tevreden mee.'

Geen krachtvoer kopen

De ondernemer heeft veel natuurland, zo'n 40 hectare van de in totaal 110 hectare die hij in gebruik heeft. Dat zorgt niet voor genoeg eiwit in het rantsoen. Maar hij wil, als het even kan, geen krachtvoer aankopen. 'Want krachtvoer vormt een risico. Als er hier een besmetting met aflatoxine zou zijn, kunnen we het bedrijf sluiten.'

Soja is een alternatief, maar Van Oosterhout wil geen genetisch gemodificeerde (gg) soja. Hij meende dat soja niet te telen is in Nederland, maar tijdens een vakantie in Canada zag hij dat het gewas eerder oogstbaar is dan korrelmais. 'Dat moet in Nederland ook kunnen', dacht de veehouder en hij zocht rassen die geschikt zijn voor Nederlandse omstandigheden. Hij mengt de soja met zelfgeteelde tarwe en korrelmais en voert het mengsel aan zijn koeien.

Gg-vrije melk

De veehouder heeft grote verwachtingen van gg-vrije soja. 'Ik verwacht dat een grote stroom gg-vrije melk op gang komt. In Duitsland en Oostenrijk gebeurt dat al. Het is net als met weidemelk. Tien jaar geleden riep ik al dat FrieslandCampina alleen zulke melk tot kaas zou moeten verwerken. Daarmee kun je je onderscheiden.' Zal die gg-vrije melk er ooit komen? 'Ja, maar ik weet niet wie de langste adem heeft', antwoordt de ondernemer.

Van Oosterhout benadrukt dat hij met zijn manier van bedrijfsvoering niet de wijsheid in pacht heeft. 'Ik snap iedere melkveehouder die het anders doet dan wij. Ik wil ervoor strijden dat al die manieren zo door kunnen gaan. Het is bij ons niet altijd een hallelujaverhaal. Maar sinds we rechtstreeks contact hebben met de klant, is er voor ons een wereld opengegaan.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer