‘Nederlandse boer merkt weinig van fusie Bayer-Monsanto’

Nefyto, de branchevereniging voor de Nederlandse agrochemie, kan zich niet vinden in de vele negatieve reacties na de overname van Monsanto door Bayer. Directeur Maritza van Assen legt uit waarom.

%E2%80%98Nederlandse+boer+merkt+weinig+van+fusie+Bayer%2DMonsanto%E2%80%99
© Nieuwe Oogst

U deelt de zorgen niet die er zijn vanwege het samengaan van Bayer en Monsanto?

‘Het is nooit verkeerd om kritische vragen te stellen over fusies. Maar als er werkelijk sprake is van het ontstaan van machtsblokken of scheve marktverhoudingen, zijn er altijd nog de mededingingsautoriteiten om bij te sturen. Vaak zie je bij dergelijke grote fusies dat per segment marktposities opnieuw beoordeeld worden. Gevolg kan zijn dat Bayer en Monsanto bepaalde middelen moeten afstoten.’

Merkt de Nederlandse boer iets van deze fusie?

‘Als Nefyto kijken we vooral naar de markt voor gewasbeschermingsmiddelen. Dan constateren we dat de fusie weinig gevolgen heeft voor de Nederlandse boer. Het aandeel van Monsanto op de Nederlandse markt is beperkt, en Bayer zal marktleider blijven, dat verandert niet.’

Heeft Nefyto geen bezwaar tegen de combinatie van veredeling en gewasbescherming binnen één concern?

‘De angst voor de combinatie van bepaalde genetisch gemodificeerde gewassen met gewasbeschermingsmiddelen is voor Europa niet aan de orde.

‘Verder leven we in een dynamische wereld waarbij de concurrentie vaak hevig is. Er zijn veel zaadbedrijven actief in de veredeling. De meeste daarvan hebben geen belang in de gewasbescherming.’

Wat zijn de positieve aspecten aan het samenvoegen van beide concerns?

‘Dat is vooral de innovatiekracht die uitgaat van beide concerns op het gebied van de precisietechnologie. Zeker voor Nederland is dit belangrijk. Onze landbouw presteert al goed als het gaat om efficiënt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met precisietoepassingen, bijvoorbeeld door te werken met variabele doseringen en sensortechnieken, is hierop nog winst te boeken. Zowel Bayer als Monsanto investeert in deze ontwikkeling.’

Hoe kijkt Nefyto aan tegen de huidige fusiegolf?

‘Fusies zijn in onze branche niet vreemd. Eens in de zoveel tijd is er sprake van een soort golf, zoals nu dus met Dow Chemicals en Dupont, Syngenta dat is overgenomen door ChemChina en sinds vorige week Bayer en Monsanto.

‘Het heeft te maken met de kapitaalsintensiteit van de branche. Het ontwikkelen van nieuwe producten wordt steeds duurder. Schaalvergroting is dan onmisbaar om de investeringen nog te kunnen betalen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer