Lichte+grond+beter+voor+cichorei
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lichte grond beter voor cichorei

Het meest geschikt voor de teelt van cichorei zijn goed ontwaterde zand-, löss- en zavelgronden. Op deze gronden is in het voorjaar meer vocht beschikbaar dan op zware klei.

Volgens het onderzoeksinstituut IRS is een topopbrengst bij cichorei alleen mogelijk als voor de teelt de beste percelen worden gebruikt. Een goede vochtvoorziening in het voorjaar is in elk geval van belang om hoge plantaantallen te halen.

Verder is het op lichtere gronden beter mogelijk om een juist optimum te vinden tussen aanvaardbare rooiverliezen en grondtarra. Het advies van het IRS is om voor de teelt van cichorei te kiezen voor percelen met een lutumgehalte van maximaal 17,5 procent.

pH van 5 of hoger

Het IRS stelt dat een geschikt perceel in het voorjaar al goed vlak ligt, omdat dan een ondiepe grondbewerking volstaat. Het cichoreigewas groeit het beste bij een pH van 5 of hoger. Verder is cichorei behoorlijk gevoelig voor een matige bodemstructuur.

Het IRS adviseert tot slot om voorafgaand aan de teelt van cichorei de bodem te laten bemonsteren op wortelknobbelaaltjes, wortellesieaaltjes en vrijlevende wortelaaltjes. Een lage besmetting heeft vanzelfsprekend de voorkeur. Schade door aaltjes is te voorkomen door cichorei te telen na een voorvrucht dat de betreffende aaltjes niet of nauwelijks vermeerdert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer