Grote verschillen in opbrengst en suikerpercentage

De bietencampagne is verleden week gestart. Jurgen Michielsen van Suiker Unie ziet grote regionale en landelijke verschillen in opbrengst en suikerpercentage. 'Die komen door de vele neerslag in het vroege voorjaar, wat resulteert in meer schimmels in de bodem.'

De zon doet vrijdagmiddag aan de kust in Zeeuws-Vlaanderen flink zijn best. 'Hoe meer zon, hoe beter het is', verzekert Michielsen. 'Dat levert hogere suikerpercentages op.' Ondanks dat de campagne nog maar net is begonnen, constateert Michielsen stevige verschillen.

'Door de regen in het vroege voorjaar zijn de opbrengstschommelingen veel groter dan gebruikelijk.' Zo leverde hij bieten af tussen de 50 en 80 ton per hectare. 'Maar ook het suikerpercentage varieert tussen de 15 en meer dan 18 procent.'

Dichtgeslagen

Als oorzaak daarvan noemt hij, naast de rassenkeuze, dat de grond door de neerslag is dichtgeslagen. Daardoor ontstaat zuurstofgebrek. Voor het opladen van die bieten hebben die weersomstandigheden geen invloed. 'De telers hebben van ons een gereedligdatum gehad. De volgende dag komen we de oogst ophalen', zegt hij.

'Beide verwerkingslocaties van Suiker Unie draaien inmiddels, geeft Michielsen aan. Dinteloord startte verleden week maandag op en Vierverlaten vrijdag. Hij verwacht dat de laatste bieten begin januari worden verwerkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer