Alle dagen thuis is geen optie voor Hiddema

In een zwart gat is Upt Hiddema niet gevallen, nadat hij dit voorjaar stopte als LTO-bestuurder. Via zijn eenmansbureau UPTodate blijft hij buiten zijn boerderij actief, ook om zelf up-to-date te blijven. 'Alle dagen thuis is geen optie.'

Alle+dagen+thuis+is+geen+optie+voor+Hiddema
© Bram Buruma

Met een glimlach stapt Upt Hiddema van zijn heftruck, waarmee hij net de laatste volle kist onder de kistenvuller vandaan heeft gehaald. De pootgoedoogst op zijn bedrijf in Holwerd is net begonnen. 'Dit is de mooiste tijd van het jaar. Hier ben je het hele jaar voor bezig.'

De nazomer is de enige periode in het jaar waarin Hiddema meerdere weken achtereen thuis is. 'Met de oogst wil ik er per se bij zijn. Niet alleen omdat het een mooie tijd van het jaar is, maar ik wil ook met eigen ogen alle partijen van dichtbij zien. Dan weet ik waar ik straks in de bewaring en in de afzet rekening mee moet houden.'

De ondernemer strijkt met zijn arm de kop van de kist Innovators vlak. De knollen zijn zwaar behangen met grond, maar kluiten en loof zijn nergens te bekennen. 'Ik ben daar heel strak op. Kluiten, moederknollen en losse grond mogen niet mee de bewaring in. Als de grond zich ergens ophoopt in de kist, dan kan de lucht er niet door en dat kan tot problemen leiden. Dan maar wat extra mensen aan de band.'

Werk gaat door

De arbeid op zijn bedrijf heeft Hiddema goed voor elkaar. 'Dat is een erfenis uit mijn bestuurstijd. Ik ben jarenlang veel van huis geweest. Alleen tijdens het aardappelen poten en het aardappelen oogsten zorgde ik ervoor dat ik thuis was. Maar ook zonder mij gaat het werk door.'

De akkerbouwer heeft hiervoor een vaste club mensen om zich heen verzameld. Veel aardappelwerk besteedt hij uit aan collega-pootgoedteler Bôte Terpstra uit Marrum. Die komt poten en doet voor hem het sorteren en afleveren. Vaste oproepkracht, trekkerchauffeur en selecteur Marten Slager is het eerste aanspreekpunt als Hiddema van huis is.

Geoliede machine

De ondernemer is niet van plan om zijn bedrijfsopzet te veranderen, nu hij zijn bestuurswerk bij LTO heeft beëindigd. 'Ik heb geen opvolger en geen plannen om te investeren in mijn akkerbouwbedrijf. Het werkt als een geoliede machine. Het is niets voor mij om hele dagen thuis te zijn. Ik ben fit en wil nog andere dingen doen.'

Die drang heeft vorm gekregen in UPTodate, de naam waaronder Hiddema zichzelf verhuurt als adviseur, spreker of projectleider. In eerste instantie richt hij zich op de agrarische sector. 'Die wereld ken ik. Maar als ergens anders mijn ervaring van pas komt, is dat ook prima. Ik wil innovatieve ideeën oppakken die mij aanspreken. Dat werkt het beste.'

Kantoor

In het achterste deel van de schuur heeft Hiddema in de afgelopen maanden zijn kantoor ingericht. De ruimte oogt bruincaféachtig, afgezien van het moderne Ferrari designbureau. 'Vroeger was dit het dorshuis, tot ongeveer halverwege de jaren zestig, daarna een aardappelbox. Dit leek me een mooie gelegenheid om het in ere te herstellen.'

Een van zijn eerste opdrachten is een klus die Hiddema op het lijf is geschreven. Op initiatief van kistenfabrikanten en in samenwerking met andere partijen trekt hij een project waarin wordt gewerkt aan een universele chip voor kuubskisten.

Informatie vastleggen

'Er is steeds meer behoefte aan het vastleggen van informatie. Er zijn al systemen op de markt waarmee je de positie van iedere kist in de bewaring kunt opslaan. Dat is belangrijke informatie in het geval van calamiteiten', legt de ondernemer uit.

'Ik heb in mijn bestuurstijd meerdere keren meegemaakt dat bedrijven op slot gingen vanwege bruin- of ringrot. Die periode wil je zo kort mogelijk houden en daarvoor moet je je documentatie op orde hebben. Niet alleen telers, maar ook handelshuizen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) willen dit goed regelen', stelt de ondernemer.

Grip op bewaring

'Daarnaast zou je via een chip in de kist de temperatuur, luchtdoorlating of andere zaken kunnen meten. Dat geeft je een betere grip op de bewaring. Het handigste is om een chip aan te brengen die voor meerdere doeleinden geschikt is en die door verschillende systemen kan worden uitgelezen. Aan zo'n standaard werken wij.'

Een andere klus die Hiddema heeft opgepakt, is de introductie van het drijfmesttoevoegmiddel FarMin-g in de akkerbouw. Het is een natuurproduct en bevat voornamelijk magnesiumchloride. Het bindt onder andere stikstof en geeft dit tijdens het groeiseizoen langzamer en geleidelijker vrij.

Aanbiedingen

Wat er verder nog op zijn pad komt, ziet de ondernemer wel. 'Er liggen nog een paar aanbiedingen op de plank; ik heb er zin in. Zestig jaar vind ik een mooie leeftijd om met een nieuwe onderneming te beginnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer