‘EU moet invoer grondstoffen zeker stellen’

De Europese Unie moet de komende decennia de invoer van agrarische grondstoffen en essentiële mineralen zeker stellen.

%E2%80%98EU+moet+invoer+grondstoffen+zeker+stellen%E2%80%99
© Agrifirm

Dit was een van de conclusies tijdens het seminar ‘European Agrifood: blueprints for the future’ dat Agrifirm Group organiseerde ter gelegenheid van het afscheid van ceo Ton Loman.

De druk op beschikbare agrogrondstoffen neemt al jaren toe. Tegelijkertijd heeft het bedrijfsleven steeds minder grip op de grondstoffenstromen, stelt Agrifirm. ‘We maken ons ernstig zorgen over het ontbreken van een realistische en doordachte politieke agenda van de nationale en Europese overheden op het gebied van agrarische grondstoffen en essentiële mineralen’, concludeert Ruud Tijssens, director Corporate Affairs Agrifirm Group op het symposium.

Tekorten

Philip den Ouden, Directeur Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) voorziet in de toekomst tekorten aan noodzakelijke grondstoffen, waardoor volgens hem de voedselvoorziening voor de Europese bevolking op het spel kan komen te staan. ‘De vraag naar agrarische grondstoffen uit grote landen, bijvoorbeeld China, neemt toe. Tegelijkertijd dreigen tekorten doordat bepaalde grondstoffen opraken. Denk bijvoorbeeld aan fosfor’, aldus den Ouden.

Rob Hansen, directeur bij Cargill, verwacht ook dat Europa een kleinere speler zal worden op de wereldmarkt van agrarische grondstoffen, maar is minder pessimistisch over de gevolgen voor de Europese voedselvoorziening. ‘We hebben hier een grote voorsprong op het gebied van voedselproductie. Die zal kleiner worden, wellicht gaan voedselprijzen omhoog. Maar we blijven in Europa zeker in staat om de eigen bevolking te voeden.’

Verdienmodel

Provincie Noord-Brabant streeft naar een agrofoodsector die kringlopen zo veel mogelijk sluit. Volgens Noord-Brabants gedeputeerde Anne-Marie Spierings moet je dat op een zo klein mogelijke schaal doen. ‘Maar we kunnen en willen geen hek om Brabant plaatsen.’ Regionaal kringlopen sluiten gebeurt wat ons betreft op Noordwest-Europese schaal. Op die schaal lukt het ook om er voor boeren een verdienmodel aan te koppelen’, aldus Spierings. Ze juicht regionaal produceren op kleinere schaal wel toe. ‘Consumenten hebben vaak meer vertrouwen in voedsel van dichtbij.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer