It%27s+all+about+marketing
Column
© Han Reindsen

It's all about marketing

De scholen zijn weer begonnen en de eerste stagiairs hebben zich gemeld. Frisse jongens en meiden van zorg- en landbouwopleidingen, aangevuld met een student hbo Communicatie: Tjeerd. Tjeerd - goeie kop met volle baard - klopte aan met de vraag of hij bij ons mocht afstuderen.

'Bieden wij wel genoeg uitdaging? Afstuderen is niet niks', zei ik.

'Ja, juíst. Al mijn klasgenoten lopen stage bij onpersoonlijke multinationals. Niks voor mij. Ik wil iets maatschappelijks doen. En volgens mij is er hier op het gebied van communicatie nog genoeg te verbeteren. Jullie hebben toch net een nieuwe winkel?'

Na een paar weken schrijven, afkaderen, ploeteren en herschrijven leverde Tjeerd een onderzoeksvoorstel in. Nog wennend aan mijn rol als stagebegeleider las ik over zijn marketingideeën. De termen positionering, merkarchitectuur, 'points of parity' en betekenisstructuuranalyse duizelden me: ging dit over onze boerderijwinkel? Moest die zo ingewikkeld beschreven worden?

'Ja', zei Tjeerd. 'Dit is gewoon theorie. Ik maak het straks toepasbaar op de boerderij én begrijpelijk voor de klant. It's all about marketing, Hanna. Je moet een goed verhaal hebben.'

Het deed me denken aan de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over de Black Angus: een slecht verkoopbaar stukje vlees dat door middel van marketing gewild en duur is geworden. Door het fokprogramma met alle kruisingen bestaat er geen zuivere Angus meer, maar dat geeft niet: het verkoopt. Zelfs - of vooral - bij McDonald's.

'Klopt', weet ook Tjeerd. 'Zij maken reclame voor hamburgers van 100 procent Angus Beef. Dat mógen ze ook, want als een burger meer dan 51 procent Angus-vlees bevat, mag je hem die titel geven. En dan mag je meteen 2 euro extra voor een hamburger vragen. Van slimme marketing kun je echt rijk worden.'

'Dus, wat raad je aan? De Fries-Hollandse koe hip maken? Het woord 'superfood' er weer eens ingooien? Er nog wat sentiment tegenaan gooien?'

Tjeerd lacht. 'Wil je echt mijn advies?'

'Ik weet het niet. Ik kan en wil niet achter een misleidend verkooppraatje staan. Onze producten hebben een eerlijk en lokaal verhaal, dat ik niet mooier wil maken dan het is.'

'Dan is dát het verhaal dat je je klanten moet vertellen. Snap je nu waarom ik niet bij een multinational aan de slag wilde?'

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer