CRV biedt genomics voor koeien aan

Al bij een jong kalf de erfelijke gegevens bepalen, waardoor het niet alleen gemakkelijker is om te bepalen welk dier moet worden aangehouden, maar ook om daarmee betere prestaties uit de veestapel te halen. Dat kan, nu CRV genomics ook voor koeien aanbiedt. Eerder werd dit al ingezet om stieren te selecteren.

Bij deze dienst 'Fokken op Maat' stuurt de melkveehouder een haarmonster of een oorbiopt in. Drie weken later zijn de genomics van het dier bepaald. 'De gegevens van een kalf zijn net zo betrouwbaar als van een derdekalfs koe', stelt Roald van Noort, directievoorzitter van CRV trots.

Het 'Fokken op Maat' bestaat overigens uit een compleet pakket. Hier hoort ook een computerprogramma, HerdOptimizer, bij, waarin de gegevens worden opgehaald en waarin de ondernemer ook zijn individueel fokdoel kan aangeven. Zo kan de ondernemer direct zien hoe goed een dier binnen dit fokdoel past en of het de moeite is om een dier aan te houden.

Dieren die niet binnen het fokdoel passen, kunnen bijvoorbeeld bij een ander dienst doen, weet ook Henk Makkink uit Harfsen. Hij draaide mee in een test: 'Zelf wil ik per se koeien aanhouden die A2A2-melk produceren. Kalveren die dit niet in zich hebben, kunnen voor een ander prima kalveren zijn.''

Fosfaatefficiëntie

Door minder jongvee aan te houden, krijgt de ondernemer binnen de fosfaatrechten meer ruimte om koeien te houden. Dat deze koeien vervolgens goed presteren en langer op het bedrijf blijven, past eveneens binnen fosfaatefficiëntie.

'Fokken op maat' kijkt bij een dna-profiel niet alleen naar de genetische eigenschappen. Ook worden genetische gebreken opgespoord en wordt de afkomst bepaald. Mocht bijvoorbeeld door meerdere inseminaties voor één dracht, de verkeerde vader zijn vermeld, dan herstelt dit computerprogramma dit automatisch.

Geen einde bedrijfsinspectie

Met het dna-profiel worden ook genetische eigenschappen over het exterieur blootgelegd. Dat dit het einde betekent van bijvoorbeeld de bedrijfsinspectie, verwacht CRV-woordvoerder Bertil Muller niet. 'Er zal altijd bedrijfsinspectie blijven, omdat daarmee een link wordt gelegd tussen de genetica en de praktijk. Op die manier blijven we de genetische waarden valideren.'

De kosten komen op €26,60 per test. Daarbij komen ook abonnementskosten van €3,35 per bedrijf per maand en 20 cent per melkkoe per maand.

'Fokken op Maat' loopt eerst een jaar in Nederland en Vlaanderen, vervolgens wordt het ook stapsgewijs in het andere landen geïntroduceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer