Miljoenen+Breed4Food+voor+duurzame+fokkerij
Nieuws
© Jan van Liere

Miljoenen Breed4Food voor duurzame fokkerij

Technologiestichting STW en consortium Breed4Food steken in totaal 3 miljoen euro in vier ambitieuze onderzoeksprojecten om de duurzaamheid van de fokkerij van rund- en pluimvee en varkens te vergroten.

Breed4Food deed vorig jaar een oproep om innovatieve onderzoeksprojecten in te dienen. Een commissie heeft nu vier onderzoeksvoorstellen geselecteerd en gehonoreerd.
Die richten zich op effectiever gebruik van genetische informatie in de fokkerij om eigenschappen van dieren beter en efficiënter te kunnen voorspellen.

Schadelijke variatie

Een van de projecten, 'Van sequentiedata tot fenotype', richt zich op nieuwe methoden om in potentie schadelijke varianten in varkens en pluimvee te identificeren.

Hierdoor kunnen bedrijven het genetisch niveau van hun dieren verhogen doordat tijdig schadelijke varianten worden uitgeselecteerd.

Een ander project, Topbreed, is er op gericht om met behulp van statistiek de nauwkeurigheid van genomische voorspelling voor complexe fenotypische kenmerken te verhogen.

Kruisingseffect

Onderzoek GenomiX is gericht op de genetische selectie rond kruisingen. Momenteel wordt selectie hoofdzakelijk gebaseerd op prestaties, gemeten bij raszuivere dieren. Bij kruisingen leveren de genetische eigenschappen hele andere prestaties op.

Dit onderzoek moet het effect van kruisingen beter in beeld brengen.

Smartbreed

Het vierde project, Smartbreed, richt zich op het via computertechnologie ontdekken van genetische patronen op basis van de enorme hoeveelheid data die beschikbaar komt via onder meer managementsystemen.

Breed4Food is een initiatief van Wageningen UR en vier in Nederland gevestigde, internationaal belangrijke fokkerijbedrijven: CRV (rundvee), Cobb Europe (pluimvee), Hendrix Genetics (pluimvee, varkens, vis), en Topigs Norsvin (varkens).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 6°
  70 %
Meer weer