NVO: genomics niet praktijkrijp

Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) bepleit opnieuw dat genomics nog niet praktijkrijp zijn voor fokwaardeschatting bij stieren.

NVO%3A+genomics+niet+praktijkrijp
© pieter STokkermans

NVO deed zelf hernieuwd onderzoek naar 208 stieren die op basis van genomicfokwaardes zijn geselecteerd en waarvan nu dochters aan de melk zijn. Volgens het onderzoek komt alleen de genomics-voorspelling voor percentage eiwit redelijk overeen met de opgegeven genomics-betrouwbaarheid.

Onder andere op het onderdeel benen zeker niet. NVO zette 7 stieren die hoge verervingscijfers lieten zien voor beenwerk (108 en 109) bij hun publicatie op augustus 2009 op een rij.

Gemiddelde score

Nu ze bij de indexdraai van augustus 2012 dochters aan de melk hebben, is de gemiddelde score nog geen 104. Voor de stieren Sunrise en Solid geldt zelfs dat ze van respectievelijk 109 en 108 naar 101 voor beenscore zijn gedaald.

Volgens de NVO vergelijken voorstanders van genomic-fokwaardes onterecht de laatste indexdraai met de huidige.

Publicatie

'Wat bewijzen ze hiermee en voor wie? Relevanter is om de eerste genomics-publicatie te nemen aangezien de KI-organisatie op basis hiervan stieren selecteert. Veel veehouders bepalen aan de hand hiervan of ze wel of niet een stier inzetten', stelt de NVO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer