Vlees+uit+Nederlandse+3D%2Dprinter+op+bord
Nieuws
© Ilona Lesscher

Vlees uit Nederlandse 3D-printer op bord

De Belgische vleesgroothandelaar Carmans gaat als eerste Limburgse en naar eigen zeggen ook als eerste Belgische bedrijf vlees produceren met een 3D-printer.

De vleesemulsie die wordt gebruikt om de 3D-voedingsproducten te printen, wordt geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Dutch Protein & Services, zo schrijft Vilt.be. Dit hightechbedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie.

In Beringen wordt binnenkort het eerste 3D-geprinte vlees in België geproduceerd. Bij de 3D-printer die vleesgroothandelaar Carmans in gebruik zal nemen, wordt varkensvlees omgevormd tot een emulsie die in elke vorm kan worden geprint. Aanvankelijk werden plastics en metaalpoeders gebruikt als input voor 3D-printers, maar ook voeding kan geprint worden.

Hapje

Erik Carmans ziet voor de vleesprinter in eerste instantie zakelijke toepassingen: 'Zou het niet leuk zijn als een bedrijf zijn logo kan printen om als hapje te serveren tijdens een receptie?' Daarbij kan vlees, maar ook groenten worden gebruikt, zo legt Jan-Christophe Driessen van het Nederlandse Dutch Protein & Services uit. 'Het heeft ook grote maatschappelijke voordelen', aldus Driessen.

Dankzij een 3D-printer is volgens hem voedsel te personaliseren en aan te passen aan de individuele behoeften. Niet alleen het formaat kan worden aangepast, maar ook de hoeveelheid calorieën, de samenstelling van de voedingsstoffen. Ook zouden er extra vitaminen of geneesmiddelen kunnen worden toegevoegd. toevoegen. 'Op die manier kan 3D-voeding ook in ziekenhuizen en verzorgingscentra belangrijk zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer