Onduidelijkheid fosfaatrechten vleesveehouderij

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de toekenning van fosfaatrechten aan vleesveehouders indien zij dieren houden die bedoeld zijn voor de melkproductie. LTO adviseert die bedrijven om voor 1 oktober hun opgave bij de RVO goed te controleren.

RVO heeft de afgelopen weken brieven gestuurd naar rundveehouders, en dus ook naar vleesveehouders, met de oproep om de gegevens voor de toekenning van fosfaatrechten te controleren. Hierover bestaat nog veel onduidelijkheid. In het wetsvoorstel staat dat het aantal dieren in categorieën 100 (melkkoeien), 101 (vrouwelijke runderen 0 tot 1 jaar) en 102 (vrouwelijke dieren 1-2 jaar) bepalend zijn voor het toekennen van rechten.

Om ervoor te zorgen dat rechten alleen aan rundvee voor melkveehouderij worden toegewezen probeert RVO te berekenen hoeveel van de dieren in de categorie 101 en 102 bestemd zijn voor melkproductie en hoeveel voor vleesproductie. Daarvoor wordt onder andere ook de opgave bij de GDI van 2015 gehanteerd.

Er zijn twee mogelijkheden:

1. U hebt een brief ontvangen met daarin de mededeling dat bij RVO alle gegevens bekend zijn voor vaststellen van de fosfaatrechten van het bedrijf. RVO is daarmee van mening dat ze over voldoende informatie beschikt om de dieren in categorie 101 en 102 toe te kunnen delen op basis van productiedoelen: melk (wel fosfaatrechten) of vlees (geen fosfaatrechten).
2. U hebt een brief ontvangen waarin RVO aangeeft over geen of onvoldoende informatie te beschikken om fosfaatrechten te kunnen vaststellen. Dat kan onder andere als er te weinig informatie is om dieren in categorie 101 en 102 op basis van productiedoel in te delen. RVO verzoekt u in de brief om informatie te overleggen die daarbij kan helpen. Op de site staat dat u daarbij gebruik kunt maken van:
• diercategorie: veesaldokaarten, CRV-veesaldokaarten, koekaart, MPR-uitslag, veeregister
• dieraantallen: aan- en afvoerbewijzen, facturen, veesaldokaarten, CRV-mineraal

Advies LTO

RVO geeft aan dat u voor 1 oktober moet reageren als u van mening bent dat uw gegevens niet kloppen. In de brief wordt aangegeven dat dat alleen hoeft als u melkvee hebt gehouden. LTO Nederland adviseert echter alle vleesveehouders op mijn-rvo.nl hun gegevens te controleren en een reactie naar RVO te sturen als u meent dat deze gegevens niet juist zijn.

Met name is er dan aandacht nodig voor het aantal dieren dat op 2 juli 2015 in categorieën 101 en 102 viel. Het advies is om daarbij expliciet aan te geven hoeveel van deze dieren productiedoel melk hebben en hoeveel dieren productiedoel vlees. RVO vraagt om bewijsmateriaal, het is verstandig om dat zoveel mogelijk mee te sturen. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van de RVO.

Afstemming met EZ en RVO

LTO blijft zich inzetten om ervoor te zorgen dat EZ en RVO tot een duidelijk aanpak en werkwijze komen en die ook communiceren. Uitgangspunt daarbij is dat vleesvee en vleesveebedrijven buiten het fosfaatrechtensysteem blijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer