Bartelds+maakt+van+LTO+geen+ivoren+toren
Interview
© Ida Hylkema

Bartelds maakt van LTO geen ivoren toren

Een optimale kwaliteit belangenbehartiging leveren voor boeren en tuinders. Dat staat volgens LTO Noord-voorzitter Jakob Bartelds centraal bij de versterking van LTO Nederland. 'Daarvoor gaan we aan de slag.'

LTO gaat de sectoren een sterkere positie geven en tegelijk scherper inzetten op horizontale thema's. Het landelijk beleidsteam wordt fors uitgebreid, de communicatie versterkt en samenwerking met ketenpartners gezocht.

In een korte serie interviews praat Nieuwe Oogst erover door met de voorzitters van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Deze week Jakob Bartelds van LTO Noord.

Wat is voor u de belangrijkste winst van deze afspraken?

'Dat we eindelijk zover zijn. We gaan LTO Nederland versterken. Veel dingen die al op de plank lagen pakken we op en gaan we uitvoeren.

'Ik heb er vertrouwen in dat we over drie jaar een organisatie zijn met deskundige medewerkers en bestuurders, zonder af te doen aan de inzet van de huidige ploeg. Maar we moeten er nog kritischer op zijn dat we de kwaliteit leveren die van ons verwacht wordt.'

Voor het hele proces wordt drie jaar uitgetrokken?

'Ja, over drie jaar moet het er staan. Als het sneller kan, is dat natuurlijk prima. Hoe eerder hoe beter. Maar de winkel moet wel open blijven tijdens de verbouwing en er gaat heel wat gebeuren. Dat neemt tijd.

'We hopen begin 2017 al de eerste veranderingen te kunnen laten zien. Dat gaat met name over het op orde brengen van ons eigen huis. Als dat klaar is, gaan we de samenwerking met ketenpartners intensiveren.'

Wordt het een lastig proces?

'We zullen ongetwijfeld hobbels tegenkomen. Maar ik heb er vertrouwen in dat we die samen kunnen nemen. De positieve reacties van de afgelopen weken stimuleren om door te gaan, om verschillen niet te vergroten en er samen uit te komen. Dat is de inzet van iedereen.'

De versterking van LTO Nederland gaat geld kosten. Waar halen de regionale organisaties dat vandaan?

'Ik ben er niet voor om kroonjuwelen te gaan verkopen. Dat kan maar één keer, dan ben je ze kwijt. Ik voel ook niet voor drastische contributieverhogingen.
'Volgens mij is er behoorlijk winst te bereiken door slimmer te werken, meer dingen samen te doen en kosten te delen in de belangenbehartiging.

'Dat kan ook, als het ledenbelang parallel loopt, door samen te werken met organisaties buiten LTO. Een extra winstpunt is in dat geval dat je sterker staat in je lobby.
'En als LTO-organisaties hebben we ook nevenactiviteiten. Eventuele rendementen daaruit zouden we kunnen inzetten.'

Leidt het moderniseringsproces tot verzwakking van de regionale LTO's?

'Nee. LTO Nederland wordt versterkt, maar de regionale organisaties blijven heel belangrijk. Ze hebben een cruciale rol in de wisselwerking tussen landelijk en regionaal werk. De sectoren en thema's op landelijk niveau worden gevoed uit de regio's. We hebben allemaal een fijnmazig netwerk om zaken door te geven. Andersom moeten we de activiteiten op landelijk niveau terugkoppelen naar de regio's.'

Bestaat niet het risico dat het landelijk werk te ver van de basis komt af te staan?

'Ik zal ervoor zorgen dat LTO-landelijk geen ivoren toren wordt. En mijn beide collega's van ZLTO en LLTB ook, daar ben ik zeker van. Bestuurders en medewerkers die landelijk actief zijn, zullen geregeld in de regio komen. Gebeurt dat niet, dan grijpen we in.'

In de plannen staat dat de communicatie versterkt wordt. Wat betekent dat?

'We moeten naar onze eigen leden toe beter uitleggen wat we voor hen doen, wat onze inzet is geweest en wat er wel en wat er niet is gelukt. Zodat ze weten dat ze niet voor niks lid zijn van LTO en dat we er alles aan doen om zaken de goede kant op te draaien.

'En we moeten zorgen dat de omgeving, de burger die beslist wat voor ruimte we krijgen, beter begrijpt wat we doen. Dat we onze inspanningen, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en dierenwelzijn, beter voor het voetlicht brengen.'

U bent net voorzitter van LTO Noord. Heeft u zin in deze extra opgave?

'Ik begin er met veel goede moed aan. De uitdaging is vooral om vooruit te kijken. Het aantal agrarische bedrijven vermindert, maar ze worden wel groter, waardoor de belangenbehartiging een relatief grote impact heeft.

'Die belangenbehartiging moet zeer goed gebeuren. Daarvoor gaan we aan de slag.'

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer