Geen+uitstel+groenbemester+en+mest+uitrijden
Nieuws
© Bron: Nieuwe Oogst TV

Geen uitstel groenbemester en mest uitrijden

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) geeft geen uitstel voor de inzaaidatum van groenbemesters en voor het uitrijden van dierlijke mest. Ze heeft dat vanmiddag laten weten aan LTO Nederland.

LTO had vorige week om twee weken uitstel gevraagd in verband met de vele regenval van de laatste weken. Dijksma wijst dat argument van de hand.

Veel water opgenomen

De staatssecretaris stelt dat het tot half augustus erg droog was, waardoor de grond de afgelopen weken veel water kon opnemen. Ze meent dat er in de praktijk geen sprake was van 'grote algemene problemen'.

Dijksma voegt eraan toe dat 'uit gegevens van KNMI blijkt dat er nog steeds sprake is van ‘droogte’, want het gemiddelde neerslagtekort in 2015 tot en met het eind augustus bedraagt circa 150 millimeter'.

Geen vrijstellingsregeling

'Het kan zijn dat in specifieke situaties zich problemen voordoen. Dat rechtvaardigt echter niet om in het algemeen een vrijstellingsregeling op te stellen, ook niet voor een deel van Nederland', aldus de staatssecretaris.

De bewindsvrouw meent ook dat bedrijven die nog een groenbemester moeten inzaaien of mest moeten uitrijden ‘geen grote nadelige gevolgen ondervinden van het achterwege laten van een (stikstof)mestgift in september'.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer