Duitse en Franse boeren zijn lage melkprijs zat

Melkveehouders in Duitsland en Frankrijk protesteren tegen de lage melkprijs die zij ontvangen.

Duitse+en+Franse+boeren+zijn+lage+melkprijs+zat
© Nieuwe Oogst

In de nacht van zondag op maandag hebben zo'n vijftig boeren de toegang tot het distributiecentrum van Aldi in Hesel geblokkeerd. Het betreft een distributiecentrum van de discounter in de Landkreis Leer in de deelstaat Nedersaksen. Door de blokkade was het onmogelijk om goederen aan en af te voeren.

Volgens de Duitse boerenbond zorgen de 'dumpprijzen' van Aldi voor de lage melkprijs. In Duitsland ontvangen boeren nu tussen de 20 en 25 cent per kilo melk. De bond beweert dat de productiekosten pas bij een prijs van 35 cent per liter worden gedekt. De boerenbond heeft aangekondigd de komende tijd meer druk uit te oefenen op de politiek.

Overproductie

Ook in Frankrijk zijn melkveehouders de lage melkprijs zat. Ze hebben maandag het hoofdkantoor geblokkeerd van Lactalis, 's wereld grootste zuivelbedrijf. De melkveehouders protesteren omdat de 26 cent die Lactalis voor een kilo melk betaalt, te weinig zou zijn. Volgens de bonden is de kostprijs van een liter melk 38 cent per liter.

Lactalis wijst er in een perscommuniqué op dat de huidige zuivelcrisis 'voornamelijk een crisis van overproductie is'. Het bedrijf stelt ook dat de melkprijs in Frankrijk een stuk boven die in andere Europese landen ligt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer