%27Technische+oplossingen+zijn+niet+voldoende%27
5 vragen
© Nieuwe Oogst

'Technische oplossingen zijn niet voldoende'

'Beveiliging gaat niet alleen om maatregelen om de zaak beter te beveiligen, maar ook om gedrag, zoals alert zijn dat deuren op slot gaan', zegt projectleider Johan Schuitemaker van 'Beveilig mijn Boerenbedrijf'.

Wat houdt het project in?

'Het is gericht op bewustwording en op beveiligingsmaatregelen op bedrijfsniveau. Vorig jaar is het gestart. De verwachting was dat 750 bedrijven een gratis beveiligingsscan zouden laten uitvoeren; dat werden er ruim 1.500. Ze kwamen daarna in aanmerking voor 50 procent subsidie op investeringen in beveiligingsmaatregelen.'

Hoe is het dit jaar?

'Nu zijn er 500 gratis beveiligingsscans beschikbaar. Tot nu toe zijn er zo'n 400 uitgevoerd. Er is geen investeringssubsidie meer beschikbaar, maar er zijn bij LTO Ledenvoordeel wel kortingen tot 25 procent op beveiligingsproducten.'

Wat is een beveiligingsscan?

'Dat is een bedrijfsbezoek door een deskundige van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), die risico's op een rij zet en adviezen geeft om de best passende preventieve beveiligingsmaatregelen te nemen.'

Welke maatregelen treffen agrarische ondernemers het meest?

'Ze investeren vooral in camera's en in hang-en-sluitwerk. Maar er zijn veel middelen om het bedrijf veiliger te maken, zoals opritverklikkers, dieseltankalarm en voertuigbewaking. Net wat past op het bedrijf.'

Komt er nog een vervolg op het project?

'De beveiligingsscan stopt in zijn huidige vorm. Wij willen dat er vervolgens een interactieve gratis beveiligingsscan beschikbaar komt via internet. Laagdrempeliger kun je het niet krijgen. We hebben daarvoor inmiddels een subsidieverzoek ingediend bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.'

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer