Boeren en Buren duikt in keten

Boeren & Buren heeft onlangs een webplatform gelanceerd in Nederland. Hiermee wil het netwerk de korte keten versterken om zo het voedselsysteem te verbeteren. Enkele buurderijen zijn inmiddels in opbouw.

Boeren+en+Buren+duikt+in+keten
© Boeren en Buren

Het concept is overgewaaid uit Frankrijk waar het netwerk vijf jaar geleden begon. Inmiddels zijn er meer dan achthonderd buurderijen aangesloten in met name Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Duitsland.

Doel van het verdienmodel voor voedsel is een eerlijker prijs voor de boer die één keer per week zijn producten op een vast verzamelpunt, de buurderij, verkoopt aan de consument die het van tevoren via de website heeft besteld. De boer bepaalt zelf zijn prijs.

Servicekosten

Boeren & Buren brengt 16,7 procent servicekosten in rekening. De helft daarvan gaat naar de buurderij voor de organisatie en het beheer, de overige 50 procent is voor het netwerk Boeren & Buren voor onder andere de ontwikkeling van het webplatform.

'Op deze manier krijgt de producent meer dan 80 procent van de opbrengst van zijn producten, een stuk hoger dan bij de groothandel of supermarkt. Bij de meeste supermarkten is dat maar 15 tot 25 procent', geeft netwerkcoördinator in Nederland Lesley Walet aan.

Transport

Een aantal buurderijen is in opbouw, zoals in Amsterdam, maar ook bij Alkmaar, Overijssel, Limburg en Noord-Brabant. Een van de grootste kostenposten voor agrarische ondernemers is het transport van de producten.

Bovendien vraagt Boeren & Buren van de ondernemer dat hij wekelijks twee uur op het verzamelpunt, de buurderij, aanwezig is om het contact tussen consument en boer te bevorderen.

Boerenmarkt

'Dat is een tijdsinvestering', beaamt Walet. 'Maar doordat de boeren van tevoren weten wat er is besteld, weten ze ook of het rendabel is om te rijden. Dat is anders dan een hele zaterdag op een boerenmarkt staan, terwijl je niet weet wat je gaat verdienen.'

Daarbij komt dat de ondernemer een minimale bestelhoeveelheid kan opgeven. 'Dit mechanisme hebben we ingebouwd om de ondernemers te beschermen.' Hoeveel buurderijen er uiteindelijk in Nederland komen, is lastig te zeggen, stelt Wallet. 'Wij willen dat de consument op een laagdrempelige manier in contact komt met boeren.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer