%27Green+Deals+krijgen+geen+financiering+overheid%27
Nieuws
© jan anninga

'Green Deals krijgen geen financiering overheid'

Van de Green Deals die tot nu toe zijn afgesloten, omvat het grootste deel geen financiële ondersteuning van de rijksoverheid.

Dat antwoord minister Henk Kamp van Economische Zaken op vragen van Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Aanleiding waren verschenen berichten dat Kamp Green Deals nuttig vindt, maar de financiering ervan stop zet.

'Alleen op het gebied van energie zijn verschillende deals gesloten met een financiële bijdrage van het ministerie van Economische Zaken', aldus Kamp. ' In essentie is het instrument Green Deal bedoeld om een vorm van samenwerking te creëren tussen de rijksoverheid en partijen in de samenleving.'

Inbreng

De inbreng van de overheid varieert, aldus de EZ-minister. Daarbij moet gedacht worden aan netwerkvorming, ondersteuning bij het interpreteren van regelgeving en het bieden van één actief aanspreekpunt.

'De slagingskans van huidige en toekomstige Green Deals zal met het wegvallen van financiële ondersteuning dus in principe niet veranderen', aldus Kamp. 'Het effect dat wordt verwacht is dat het type Green Deals waar financiële ondersteuning bij gevraagd wordt niet meer zullen worden gesloten, en op termijn ook niet meer zullen worden aangevraagd.'

Opschaling

Ook voor de opschaling van Green Deals is tot nu toe volgens de bewindsman nooit financiële ondersteuning geboden vanuit de rijksoverheid. 'De inzet van een Green Deal is het stimuleren van een gewenste ontwikkeling, waarna de opschaling door de betrokken marktpartijen en maatschappelijke partijen, al dan niet in samenwerking met overheden en met behulp van het reguliere instrumentarium, verder opgepakt kan worden.'

Kamp verwacht verder dat het wegvallen van financiering geen invloed heeft op het betrekken van bedrijven en organisaties zonder goed netwerk, aangezien hier geen financiële ondersteuning van de rijksoverheid bij nodig is. 'Netwerkontwikkeling vraagt met name om capaciteit, en deze capaciteit blijft beschikbaar bij het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer