Bruinrotonderzoek+bij+alle+snijrozentelers
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bruinrotonderzoek bij alle snijrozentelers

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) breidt het onderzoek naar besmetting met bruinrot, de bacterie Ralstonia solanacearum, uit naar alle snijrozentelers in Nederland.

Dit betekent dat in de eerste weken van 2016 nog eens 100 snijrozentelers door de NVWA worden bezocht om watermonsters te nemen en gewassen te inspecteren.

Als er symptomen van besmetting met Ralstonia zichtbaar zijn, zal de NVWA plantmonsters nemen.

Registratie

Tijdens het traceringsonderzoek van besmette leveringen is gebleken dat rozenteeltbedrijven vaak van meerdere plantenkwekers planten afnemen en dat registratie van herkomst en oorsprong niet altijd sluitend is.

Daarom heeft de NVWA uit voorzorg besloten het onderzoek uit te breiden naar alle snijrozentelers in Nederland. Doel is de verspreiding van de bacterie in kaart te brengen en besmettingen te elimineren.

Monsters

De NVWA heeft voor het onderzoek naar bruinrot tot nu toe ruim 2.500 monsters genomen bij 61 bedrijven. Het vaststellen van een definitieve besmetting duurt vier tot tien weken.

Van de 61 onderzochte bedrijven zijn 33 bedrijven definitief niet besmet bevonden, bij 10 bedrijven is besmetting met bruinrot vastgesteld, 7 bedrijven zijn verdacht en 3 bedrijven zijn sterk verdacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer