Prijzen mengvoer omhoog

Door oplopende prijzen voor grondstoffen moeten veehouders dieper in de buidel tasten bij de aankoop van krachtvoer. Maar de grootste prijsstijging lijkt voorbij.

De prijzen van rundvee-, varkens- en pluimveevoeders zijn de afgelopen maanden weer opgelopen, blijkt uit cijfers van het LEI. In juni lag de notering voor eiwitrijke brokken nog op 23,75 euro per 100 kilo, maar die steeg in een maand tijd met 0,30 euro naar 24,05 euro per 100 kilo brok. Snijmaiskernbrok noteerde in juni nog 32 euro, maar die steeg in juli naar 32,35 euro.

De prijs voor vleeskuikenkorrel (geconcentreerd 35 procent tarwe) nam met 0,50 euro toe naar 31,40 euro per 100 kilo in juli. Vleesvarkensbrokken noteerden in juli 23,05 euro per 100 kilo, 0,20 euro meer dan in juni.

Soja

De stijgingen zijn vooral te danken aan de duurdere grondstoffen. 'In mei is de sojaprijs geëxplodeerd van 30 naar 40 euro per 100 kilo, een stijging van 33 procent’, aldus Floré Mulder, hoofd buitendienst bij De Samenwerking. Ook de prijs van raapschroot steeg mee. Inmiddels is de sojaprijs weer iets gezakt.

De prijzen van gerst en tarwe stegen de afgelopen weken met circa 1 euro per 100 kilo. 'Dat werd veroorzaakt door het slechte oogstweer in Europa. De opbrengsten zijn 10 tot 20 procent lager', weet Mulder. Bijproducten zoals tarwegries en maisgluten zijn niet veel duurder geworden.

Achter de rug

Volgens Mulder zijn de grootste prijspieken nu achter de rug. Hij verwacht dat de prijsstijgingen de komende twee tot drie maanden beperkt zullen blijven.

Die indruk heeft ook Jan Kamphof, directeur verkoop, innovatie en marketing van Agrifirm Feed. 'Het hangt af van de noteringen van de termijnmarkt. Maar ik schat dat we nog een kleine stijging zullen zien.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer