Laat+criteria+Jumbo+ook+gelden+voor+buitenlandse+telers
Ingezonden
© Nieuwe Oogst

Laat criteria Jumbo ook gelden voor buitenlandse telers

De media schreven de afgelopen weken veel over de overeenkomst van Greenpeace met Jumbo. Over enkele jaren accepteert deze supermarktketen van Nederlandse telers alleen nog aardappelen, groenten en fruit met Milieukeur of van biologische teelt.

Dat supermarkten met NGO's als Greenpeace afspraken willen maken, is heel gebruikelijk tegenwoordig. Dat zie je ook in de veehouderij gebeuren. Maar ik heb er een slecht gevoel bij als dat voor de ene groep telers wel geldt en voor de andere niet.

In het Memorandum of Understanding dat Jumbo en Greenpeace sloten, staat letterlijk in artikel 3: 'Uiterlijk 31 december 2019 is 100 procent van de AGF-producten van Jumbo gecertificeerd biologisch of Milieukeur. Dat geldt voor in Nederland geteelde producten. Als er geen aanbod in Nederland beschikbaar is, dan is het streven om voor geïmporteerde AGF minimaal te voldoen aan Milieukeur.'

Lijn doortrekken

Daar zou ik willen dat Jumbo de lijn doortrekt. Alles biologisch of Milieukeur klinkt in de oren van telers echt heel anders dan 'het streven is'.

Dit zijn zinnen die de achterdeur openzetten om gewoon uit het buitenland AGF in te kopen en dat voelt voor een Nederlandse teler heel slecht. Als het niet de intentie van Jumbo is, zoals commercieel directeur Ed van de Weerd steeds zegt, om de achterdeur open te houden voor goedkoper product uit het buitenland, waarom dan toch het onderscheid maken?

Dezelfde criteria

Ik vind dat Jumbo, en dat geldt voor alle supermarkten, dezelfde criteria voor alle producten, Nederlands geproduceerd of import, moet stellen. Als buitenlandse telers nog niet zover zijn dat ze aan dezelfde regels gehouden kunnen worden, neem dan alleen Nederlands product af tot ze er wel aan kunnen voldoen. De voorlopers worden dan echt beloond en dan kan er ook een gezonde marktwerking zijn voor producten met deze bovenwettelijke eisen.

Daarom vind ik dat de criteria die Jumbo vanaf 2019 gaat stellen aan de productie van aardappelen, groente en fruit door Nederlandse telers, ook voor de telers in buitenland moeten gelden.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer