'Supermarkt moet duurzame telers belonen'

Supermarkten kunnen telers een duidelijke push geven bij de verduurzaming van de teelt.

%27Supermarkt+moet+duurzame+telers+belonen%27
© nieuwe oogst

Als supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen om duurzame landbouw te waarderen, kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland halveren.

In 2020 kan dit voor consumptieaardappelen, appels en tomaten gerealiseerd zijn, blijkt uit onderzoek van CLM in opdracht van Greenpeace.

'In drie van de vier onderzochte gewassen is halvering in gebruik van werkzame stof realiseerbaar', luidt een conclusie.

Technieken

Volgens CLM is verlaging van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen mogelijk door breed en structureel de nieuwste inzichten en technieken van geïntegreerde gewasbescherming toe te passen.

Deelnemers aan Milieukeur en het project 'Schoon Water voor Brabant' realiseren nu al een reductie van 50 procent, stelt CLM.

Niet realistisch

Overigens is CLM van mening dat de doelstelling van Greenpeace - halvering van kilo's werkzame stof - op basis van deze verkenning niet realistisch is.

'De termijn tot 2020 voor realisatie van de Greenpeace-doelen is te kort. Veel niet-chemische technieken hebben tijd nodig', concludeert CLM.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer