‘Politiek is zaak van geven en nemen’

%E2%80%98Politiek+is+zaak+van+geven+en+nemen%E2%80%99
© Ida Hylkema

Doordat Sinnema altijd met personeel heeft gewerkt, was er ruimte om ook buiten het bedrijf actief te zijn. Zo participeerde hij in verschillende buitenlandse projecten – nu nog in Roemenië – en was hij twaalf jaar bestuurlijk actief in de gemeentepolitiek, onder meer als wethouder in gemeente Súdwest-Fryslân. Ook is hij actief in het verenigingsleven in het dorp. ‘Ik ben er de persoon niet naar om zeven dagen per week thuis te zijn’, zegt hij.
Toen de geborgde zetel voor het waterschapsbestuur beschikbaar kwam, besloot de akkerbouwer te solliciteren bij de Friese ‘landbouwgroep’ bestaande uit LTO Noord, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Het Friesch Grondbezit. ‘Ik ben opgeleid in de weg- en waterbouw, daardoor trok de functie me aan’, vertelt hij. Na zijn studie kwam hij door familieomstandigheden op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders terecht, maar water heeft hem altijd geboeid.
Binnen de fractie van ongebouwd – naast Sinnema zitten er nog twee agrarische bestuurders, Cees Pieter van Burgsteden en Frank Jorna, op een geborgde zetel en is Jan van Weperen dagelijks bestuurslid – houdt hij zich vooral bezig met financiën en zuiveringsbeheer. ‘Dat was onderdeel van mijn studie weg- en waterbouw’, vertelt hij.

Boerenbelang

‘Boerenonderwerpen’ zoals de veenweidediscussie, verzilting, de aanleg van natuurvriendelijke oevers in het kader van de Kaderrichtlijn Water en de pilot met een hoog waterpeil in het Lauwersmeer worden door de andere bestuurders in een andere commissie behandeld en voorbereid, maar in het algemeen bestuur komen de onderwerpen wel plenair aan de orde.
Voor de boerenbestuurders is het zaak om in iedere discussie weer het boerenbelang in te brengen. ‘Als je zegt hoe je tegen zaken aankijkt, dingen vraagt en benoemt, krijgt dat altijd een zekere waarde’, stelt Sinnema.
‘Maar we kunnen met onze driemansfractie niet alles regelen voor de boeren. Het boerenbolwerk in het waterschap is niet meer zo groot en bovendien zitten we als fractie in de coalitie. Daardoor hebben we ook te maken met afspraken die binnen die coalitie zijn gemaakt. Zo werkt dat in de politiek en in het waterschap. Het is daarom belangrijk om voortdurend bij de les te zijn en de koers mee uit te zetten. Dat is niet alleen nemen, maar soms ook geven.’
Dat de categorie ongebouwd geborgde zetels in het waterschapsbestuur heeft, is volgens de akkerbouwer ‘superbelangrijk’. ‘Water is voor de landbouw van groot belang. Het maakt nogal wat uit dat je rechtstreeks aan tafel kunt zitten om het beleid mee te bepalen en dat je altijd het boerenbelang naar voren kunt brengen. Voor een hoogwaardige landbouw moeten de randvoorwaarden goed zijn. Dat betekent dat het waterschap moet zorgen voor bijvoorbeeld een goede waterafvoer en kwalitatief goed water om te kunnen beregenen’, vertelt hij.

Duurzaam

‘Ik hoor het woord ‘landbouw’ wel eens wat te weinig in het waterschap. Het is allemaal ‘duurzaam’ wat de klok slaat. Daar is op zich niets mis mee, maar de aandacht voor bijvoorbeeld natuur en milieu slaat wel eens wat door. Als boeren en bedrijven leggen we andere accenten. Het is voortdurend zoeken naar de balans en dat proberen we continu duidelijk te maken.’
De geborgde zetels worden ingenomen ‘zonder last of ruggespraak’, maar in de praktijk is er wel overleg met de ‘groep landbouw’ waarvan ook LTO Noord deel uitmaakt. ‘We zitten er voor de boeren en willen daarom graag weten hoe onze achterban in bepaalde discussies staat’, aldus Sinnema.
‘De hele discussie rond het veenweidegebied bijvoorbeeld is een lastige. Als waterschap staan we voor het dilemma van grotere peilvakken – en dus goedkoper beheer – tegenover maatwerk en dus kwaliteit. Onze inbreng als fractie ongebouwd is om de ervaring van de boeren mee te nemen in de besluitvorming. Het hele maatschappelijk veld praat mee, dus een beetje boerenverstand in het algemeen bestuur is niet verkeerd.’

Takendiscussie

Niet alles valt echter te regelen, benadrukt Sinnema. ‘Als waterschap moeten we ons aan bepaalde regels houden en vaak voeren we regels uit die anderen hebben ingevoerd. Bijvoorbeeld als het gaat om de waterkwaliteit’, zegt hij.
‘Maar in het takenpakket zit nog wel ruimte, dus de takendiscussie is heel belangrijk. Wat kunnen boeren zelf doen, op wat voor niveau moet je bepaalde dingen uitvoeren en hoe ga je om met innovatie en duurzaamheidsprojecten, om maar een paar zaken te noemen. Keuzes die in het verleden zijn gemaakt, moet je soms heroverwegen. Tijden veranderen, ook bij het waterschap. Dat is de definitie van besturen: je aanpassen aan de omstandigheden en de tijd.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer