Van+den+Hout+blij+met+natuurnetwerk
Nieuws
© Tilburgers.nl

Van den Hout blij met natuurnetwerk

Noord-Brabant is, na het wegvallen van rijkssubsidies, de enige provincie die de ambities voor het natuurnetwerk overeind heeft gehouden. Gedeputeerde Ecologie Johan van den Hout is te spreken over het Ondernemende Natuurnetwerk Brabant.

Samen met de manifestpartners heeft de provincie gezocht naar mogelijkheden om toch zoveel mogelijk nieuwe natuur te realiseren. 'ZLTO kwam samen met die partners met het voorstel voor het Ondernemende Natuurnetwerk Brabant', zegt Van den Hout. 'ZLTO heeft voorgesteld om 2.000 hectare natuurgronden door boeren te laten aankopen en beheren. Die gronden worden als natuur ingericht en blijven tegelijkertijd in gebruik als landbouwgrond. Dat kan niet zonder de medewerking van de andere partners, zoals terreinbeherende organisaties en gemeenten.'

De provincie geeft aan wat voor soort natuurgebied er moet ontstaan en verzorgt de financiering. Ze vergoedt maximaal 50 procent van de waarde van de grond, aangezien de productiecapaciteit van de grond afneemt. 'De ondernemer ontvangt dan van het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) een subsidie of krijgt vervangende grond.'

Flexibel

Volgens Van den Hout is het belangrijk dat de provincie flexibel omgaat met haar eigen regelgeving. 'Als gronden buiten het natuurnetwerk vallen en een ondernemer daar toch op deze manier natuur wil realiseren, kan het interessant zijn om de grenzen te verleggen.'

De gedeputeerde is er trots op dat agrariërs en terreinbeherende organisaties niet tegenover elkaar staan, maar juist gaan samenwerken. 'Alle partijen gaan er daarmee op vooruit.'

2027

Ondernemers kunnen een aanvraag indienen bij het GOB. Het streven is dat in 2027 het natuurnetwerk is gerealiseerd.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer