LLTB blijft aandacht vragen voor schade

De LLTB is sinds begin juni, nadat de eerste hevige regenval Zuidoost-Nederland blank zette, bezig aandacht te vragen – zowel op landelijk als op regionaal niveau – voor de gevolgen hiervan.

LLTB+blijft+aandacht+vragen+voor+schade
© Maartje van Berkel

Daar hield het natuurlijk niet op. Direct na het ‘nee’ van staatssecretaris Van Dam is een ambtelijke werkgroep aangesteld. Hierin is de LLTB vertegenwoordigd. De werkgroep inventariseert op verzoek van Van Dam de behoeften in de sector. Denk hierbij aan onderwerpen als financiering van bedrijven en liquiditeitsknelpunten, herstelbemesting, GLB, asbest en de brede weersverzekering.

Financiering bedrijven

Bedrijven die als gevolg van directe of indirecte schade door wateroverlast en/of hagel financiering nodig hebben voor het herstel van de schade of ter voorkoming van verdere schade moeten duidelijkheid hebben over de procedure, de snelheid en de voorwaarden.
De voorwaarden waaronder zij nu deze (nood)financiering kunnen krijgen zijn beperkend omdat de financiers (banken) risico-inschattingen maken en ook ten aanzien van rentes commerciële uitgangspunten hanteren, wat neerkomt op hoge rentes.

Herstelbemesting

Voorwaarde van herstelbemesting is een schaderapport door een erkende taxateur. Dit wordt gezien als een onnodige kostenpost. De agrariër krijgt hierdoor het gevoel dat hij dubbel wordt gepakt, terwijl hij probeert te redden wat er te redden valt.
Wat betreft de brede weersverzekering komen er geluiden bij de LLTB binnen van ondernemers die geweigerd zijn en ook van ondernemers die uit de verzekering zijn verwijderd.
In het kader van de beeldvorming rondom de weersverzekering en het gebruik daarvan wil de LLTB graag van de verzekeraars inzicht krijgen in het aantal verzekerden, het aantal claims en het bedrag dat door de verzekeraars zal worden uitgekeerd als gevolg van het noodweer in juni.

Regionaal waterbeheer

Waterschap Peel en Maasvallei (WPM) richt een programma in, waarmee ze zich samen met haar partners wil voorbereiden op de klimaatverandering. Belangrijkste uitdaging daarbij is het omgaan met zware buien en grote afvoeren, het tegengaan van droogte en afgeleid daarvan het verbeteren van de waterkwaliteit. In oktober levert het waterschap een rapport op.
Het waterschap geeft aan hiervoor de huidige situatie, inclusief knelpunten te analyseren, adviezen uit te brengen over maaibeleid, peilbeleid en waterbeheer. Ook wil het schap de dialoog aangaan om zo draagvlak te creëren voor een gezamenlijke aanpak. De afgelopen weken zijn agrariërs tijdens bijeenkomsten in Ysselsteyn en Baexem hierover bijgepraat door WPM.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer