Begeleiding naar de perfecte match

Hoe help je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk? Bij zorgboerderij Boer Hans in Venray is een pilot 'Arbeidsmatige dagbesteding' gestart. In Sevenum zet Lonneke Mertens bij boerderij Vorster Hand een arbeidstrainingscentrum op.

Begeleiding+naar+de+perfecte+match
© Laurens Eggen

Zorgboerderij Boer Hans en Lonneke Mertens hebben hetzelfde doel: mensen met een arbeidsbeperking perspectief bieden en – waar dat kan – laten doorstromen naar een betaalde baan in de reguliere arbeidsmarkt. Na een succesvol project in Maasduinen gaan nu ook de gemeentes Venray en Horst aan de Maas ermee aan de slag.

De projecten vloeien direct voort uit de Participatiewet. Iedereen die kan werken, maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds1 januari 2015 onder de Particiepatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden.

Arbeidstraining

Lonneke Mertens, van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, kwam samen met haar schoonvader Math Kersten op het idee zich in te gaan zetten voor deze mensen. 'Math had al ervaring in het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hier op de zorgboerderij in Sevenum', vertelt Mertens. 'Als bedrijf willen we blijven innoveren. Zo ontstond het plan voor arbeidstraining.'

Met een uitgewerkt idee zijn ze naar de gemeente Horst aan de Maas gegaan. Daar had men er wel oren naar. Mertens is vervolgens een opleiding tot jobcoach gaan volgen. Het gebouw waarin het trainingscentrum wordt gevestigd, is bijna klaar. 'We verwachten in september up and running te zijn.'

Opdrachtgever van Vorster Hand is onder andere de gemeente Horst aan de Maas. 'Iemand meldt zich bij de gemeente voor een uitkering. Als de gemeente beoordeelt dat deze persoon beschikt over arbeidsvermogen, maar nog niet voldoende vaardigheden heeft om direct naar een betaalde baan te worden begeleid, dan kan deze persoon naar Vorster Hand worden doorverwezen', legt Mertens uit.

Duurzame plaatsing

'De deelnemers gaan bij ons gewoon aan de slag. Door het verrichten van zinvolle arbeid werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling en bouwen ze arbeidsritme op. 'Iedereen is ergens goed in. Ik probeer deze mensen de beste versie van zichzelf te laten ontdekken.'

Om een duurzame plaatsing binnen een ander bedrijf te waarborgen verzorgt Mertens zelf de jobcoaching gedurende het gehele traject. 'We zijn ervan overtuigd zijn dat een wederzijdse vertrouwensband, omgangskennis en continuïteit onmisbare ingrediënten zijn voor het slagen van een duurzame matching en plaatsing. Dat geldt voor zowel de toekomstige werkgever als de deelnemer.'

Bij de uitstroom van de deelnemers richt Mertens zich voornamelijk op plaatsingsmogelijkheden in de agrarische sector. 'Maar natuurlijk sluiten we andere sectoren niet uit. Ook hier geldt dat het uitgangspunt de wensen en mogelijkheden van de deelnemer zijn.'

Doel in het leven

Arda Poels en Toon Aben van zorgboerderij Boer Hans in Venray doen in de basis hetzelfde. 'Alleen hier komen ook mensen met bijvoorbeeld een verslavingsachtergrond. We begeleiden hen in het terugvinden van een doel in het leven, zodat ze weer naar de toekomst kunnen kijken', zegt Aben.

De pilot 'Arbeidsmatige dagbesteding', waaraan ook de LLTB deelneemt, is pas net opgestart. Aben heeft al een Wajonger kunnen plaatsen bij een boerenbedrijf. 'Het was direct een goede match, dat was meteen duidelijk', zegt Aben.

Toch is het vinden van agrariërs die iemand met een arbeidsbeperking in dienst willen nemen, niet gemakkelijk. 'Via de LLTB hebben we een tijdje geleden een informatiebijeenkomst gehouden voor agrariërs uit de buurt. Vooroordelen zijn namelijk een sta-in-de-weg en ondernemers hebben vaak een vertekend beeld bij wat iemand voor werkzaamheden kan uitvoeren. 'Ik heb niets voor ze', hoor ik dan.'

Simpele klusjes

Maar dat is vaak helemaal niet waar. 'Het gaat juist om simpele klusjes die perfect zijn voor iemand met een arbeidsbeperking. Op elk boerenbedrijf zijn wel mogelijkheden. De ondernemer moet ervoor open staan en ook in sociale zin iets willen bieden.'

Na de informatiebijeenkomst hebben zich tien bedrijven gemeld die interesse hebben in het werken met iemand met een arbeidsbeperking. Aben bezoekt deze bedrijven samen met een medewerker van de gemeente om te bekijken wat voor werkzaamheden iemand kan uitvoeren.

'De agrariër maakt uiteraard ook kennis met de doelgroep. Het gaat om het vinden van een goede match, want niemand heeft er iets aan als het op niets uitloopt.'

Momenteel werkt Aben hard aan het opbouwen van een netwerk. 'We zijn pas een paar weken bezig, maar ik ben ervan overtuigd dat we dit tot een succes kunnen maken. In mijn ogen kan dit project niet mislukken. Want mensen weer een doel geven in het leven, een reden om 's ochtends het bed uit te komen, het feit dat ze zich nuttig kunnen maken en iets toevoegen aan deze maatschappij, daarin zit voor ons het succes.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer