Boeren+krijgen+500+miljoen+euro+van+Hogan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boeren krijgen 500 miljoen euro van Hogan

EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan wil 500 miljoen euro uittrekken voor een nieuw steunpakket voor de veehouderij. Nederland krijgt een nationale enveloppe van ongeveer 23 miljoen euro.

Hogan presenteert maandag zijn voorstellen aan de Europese Landbouwministers. Hij vindt dat hij daarmee een 'robuuste reactie' geeft op de problemen waar met name melkveehouders mee worstelen.

Minder melk

Van het geld moet volgens Hogan 150 miljoen euro worden besteed aan een vrijwillige beperking van de melkproductie. Hij denkt aan een Europese regeling waaraan melkveehouders uit alle lidstaten op gelijke voorwaarden kunnen meedoen.

De overige 350 miljoen zijn bestemd voor nationale enveloppen waarmee de lidstaten eigen maatregelen kunnen nemen om veehouders te ondersteunen. Ze mogen daar een gelijk bedrag aan nationale steun aan toevoegen.

Voor Nederland houdt dat 22,95 miljoen euro in. De Duitsers zouden 57,95 miljoen euro krijgen en de Fransen 49,90 miljoen.

Interventie verlengd

De Landbouwcommissaris stelt voor om de interventie van mager melkpoeder, die 30 september afloopt, te verlengen tot 1 maart 2017. Ook de regelingen voor private opslag van mager melkpoeder blijven tot die datum van kracht.

Als de Landbouwministers er mee instemmen, krijgen lidstaten de mogelijkheid om EU-toeslagen aan boeren ook dit jaar eerder uit te betalen. Vanaf 16 oktober mag dan 70 procent van de directe betalingen en 85 procent van de POP-gelden worden overgemaakt.

Persconferentie

Het is nog niet bekend hoe de Landbouwministers reageren op de plannen van Hogan. Voor maandagavond is een persconferentie aangekondigd.

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer