Romijn wil win-win met 'behoorlijke' EU-steun

'Dit is een behoorlijk bedrag', zegt voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij, over de 500 miljoen euro die Landbouwcommissaris Phil Hogan wil uittrekken voor steun aan de Europese veehouderij.

Romijn+wil+win%2Dwin+met+%27behoorlijke%27+EU%2Dsteun
© LTO Nederland

Hij tekent er wel bij aan dat het per melkveehouder om een een relatief beperkt bedrag gaat. Bovendien is nog niet duidelijk of een deel van het geld naar andere veehouderijsectoren gaat.

Regeling voor productiebeperking

Over de Europese regeling voor productievermindering zijn nog geen details bekend. 'Ik ben benieuwd in welke mate we er in Nederland gebruik van kunnen maken', aldus Romijn.

Hij wijst erop dat de aantrekkelijkheid van zo'n regeling voor een melkveehouder in bijvoorbeeld Litouwen heel anders zal liggen dan voor een Nederlandse boer. 'Om een oordeel voor onze situatie te kunnen geven, wil ik graag eerst de exacte details zien.'

Het toekennen van nationale enveloppen kan op de goedkeuring van Romijn rekenen. 'LTO heeft daar de afgelopen tijd ook voor gepleit.'

Fosfaat verminderen

Voor de besteding van de Nederlandse 23 miljoen euro wijst de vakgroepvoorzitter nog eens op het plan dat LTO in Brussel neerlegde. Dat komt neer op het inzetten van het geld voor mindering van de fosfaatproductie in de Nederlandse melkveehouderij.

'Dat zou leiden tot een win-win situatie', oordeelt Romijn. 'We tonen solidariteit in Europa door minder melk te produceren en we stellen de Brusselse milieuambtenaren tevreden door het aantal dieren te verminderen.'

Derogatie

Dat laatste is nodig om Nederland zicht te geven op een volgende derogatie. 'Maar dan moeten we wel laten zien dat we er serieus werk van maken', aldus Romijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer