Wie in Canada aan de slag wil, mag mailen

Jeroen van Boekel (42) uit Canada woont samen met zijn vrouw Sheila (41) en twee dochters Kiersten en Khloé in Carman, Manitoba. Hij runt een bedrijf met 3.400 zeugen en 5.800 vleesvarkens en heeft 77 hectare grond.

Wie+in+Canada+aan+de+slag+wil%2C+mag+mailen
© Archief

We zijn in juni met de hele familie naar Nederland gegaan om de 75ste verjaardag van mijn vader en moeder te vieren. Ik vond het prachtig om te zien hoe onze twee Canadese dochters zich aanpasten aan de andere cultuur en taal. Ze vonden het heel leuk om bij oma en opa te logeren en om op mijn oude bed te mogen slapen.

Het is altijd leuk om Nederland weer te zien, maar ik kom er steeds meer achter dat Nederland en ik na vijftien jaar behoorlijk zijn veranderd. Met name de agrarische sector is veranderd. In mijn geboortestreek zijn veel agrarische bedrijven verdwenen en een groot aantal bedrijven heeft er recreatieve neventakken naast gekregen.

Aanpassen

Daar is helemaal niets mis mee. Je zult je als ondernemer moeten aanpassen aan je omgeving en dat is dan ook weer overal hetzelfde op de wereld.

Op mijn bedrijven draaide alles goed door, terwijl ik weg was. De laatste jaren hebben we goede bedrijfsleiders en medewerkers.

Werkvergunning

Van de twaalf medewerkers zijn drie Nederlanders die in eerste instantie voor twee jaar naar Canada zijn gekomen op een werkvergunning. Het is mooi om te zien hoe ze zich hier hebben geïntegreerd.

Na twee jaar komt altijd de beslissing of ze wel of niet blijven. Ze kunnen hier op hun eerste werkvergunning twee jaar blijven en dan kan het nog voor twee jaar worden verlengd of ze kunnen een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Verblijfsvergunningen

Op dit moment zijn we met twee permanente verblijfsvergunningen bezig. Net voor mijn vertrek naar Nederland heb ik nog een gesprek gehad over de toekomst van mijn Nederlandse bedrijfsleider. Hij is de laatste twee jaar enorm gegroeid in zijn functie en gaf aan dat hij er na deze ervaring klaar voor denkt te zijn om een eigen bedrijf te beginnen.

Natuurlijk is dat jammer, want we hebben een goede relatie met elkaar en hij is een sterke kracht in ons bedrijf. Onze medewerkers zijn de motor in ons bedrijf en ze kiezen ervoor om voor ons te werken, maar we hebben hen niet in bezit.

Buitenlandse uitdaging

Als er nog mensen in de varkenshouderij in Nederland een mooie buitenlandse uitdaging zoeken en een volgende stap in hun carrière willen zetten, neem dan gerust contact met me op.

Ons bedrijf draait op goede mensen en er zit veel technische kennis in Nederland op het gebied van de varkenshouderij. Mijn taak is vooral het aansturen van deze mensen en het bedrijf verder uit te bouwen, want we hebben nog steeds plannen liggen om onze bedrijven uit te breiden naar 5.000 zeugen in 2017. Maar dit kan niet zonder een goede motor en dat blijft ons personeel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Veranderingen
Veranderingen 16-03-2016

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer