Veranderingen
Column
© Van Boekel

Veranderingen

In mijn vorige bijdrage schreef ik dat we een nieuw bedrijf hadden overgenomen in oktober 2015. Ik ben de laatste 5 maanden druk bezig geweest om het management op dit bedrijf identiek te maken aan mijn andere bedrijven. De veranderingen zijn door de medewerkers goed ontvangen.
De bedrijfsleider had er echter meer moeite mee en ik heb besloten toch maar afscheid van hem te nemen. De bedrijfsleider van mijn vermeerderingsbedrijf is bedrijfsleider geworden.
Al mijn bedrijven worden vrijwel identiek gemanaged en hebben protocollen, zodat alle medewerkers weten hoe en wanneer dingen moeten gebeuren. Alle protocollen zijn voor ieder bedrijf specifiek geschreven, maar komen in grote lijnen met elkaar overeen. Deze protocollen zijn laatst geïntroduceerd aan het personeel en worden van tijd tot tijd aangepast.
De eerste maanden heb ik me alleen maar bemoeid met de zeugenstal, omdat het afbigpercentage omhoog moest. Het enige wat ik in de kraamstal deed, was ervoor zorgen dat de zeugen zo laat mogelijk werden gespeend.
De vorige bedrijfsleider had de neiging om zoveel mogelijk zeugen te spenen en speende regelmatig biggen van 16 tot 17 dagen oud. De koper was daar niet blij mee en ook de zeugen niet. De koper is blij met de kwaliteit van onze biggen en ook de zeugen hadden een hoger drachtigheidspercentage direct na de overname.
In februari zijn de eerste zeugen gaan biggen die onder mijn management zijn gedekt en die hebben het veel beter gedaan dan voordat ik het bedrijf in eigendom had. De laatste maand zijn we druk in de kraamstal in de weer om met het hogere aantal geboren biggen te werken. Doordat de zeugen in het verleden veel minder biggen speenden, valt het voor de oudere zeugen beslist niet mee om er nu meer te spenen.
Ook hebben we wat problemen om de zeugen op de melk te laten komen na het biggen. Ik heb het gevoel dat we met wat mastitis te maken hebben. Hier zijn we de zeugen nu voor aan het behandelen en dat lijkt effect te hebben.
We zijn de zeugenstapel snel aan het vervangen, omdat de zeugen te oud zijn en omdat de oudere zeugen meer moeite hebben om veel biggen te spenen.
Ik ben blij dat we van de bestaande bedrijfsleider afscheid hebben genomen. Op dit moment laat ik het met een gerust hart over aan mijn nieuwe bedrijfsleider en bezoek ik het bedrijf één tot twee keer per week.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
Meer weer