Zorgboerderij De Laarhoeve dijt uit

Met nieuwe woonplekken op de zorgboerderij wil De Laarhoeve in Diessen groeien naar 30 tot 35 medewerkers. Mede-eigenaar Judy Kerkhofs wil hen uitdagen en zelf keuzes laten maken.

Zorgboerderij+De+Laarhoeve+dijt+uit
© John Claessens

De Laarhoeve in Diessen was vijftien jaar geleden een van de eerste zorgboerderijen in Nederland. 'Wij hadden een varkensbedrijf, maar moesten daarmee stoppen omdat we tussen het dorp en natuurgebied Diessens Broek in zitten’ vertelt Maria Roozen.

'Na jaren in de zorg heb ik in 2000 het bedrijf overgenomen en omgevormd tot zorgboerderij, zodat ik mijn kennis uit de landbouw en de zorg kon combineren', zegt dochter Judy Kerkhofs-Roozen. 'We hebben een naam bedacht, de doelgroep geselecteerd en zijn verschillende gewassen gaan telen. We kwamen in contact met fruittelers die hun tweedekeusfruit kwijt wilden. Na vier verbouwingen hebben we nu een professionele keuken en werkgebouw.'

Restproducten

Bij de zorgboerderij werken mensen met een verstandelijke beperking. 'De mogelijkheden van medewerkers staan centraal. Elke fruitteler heeft 5 tot 10 procent restproducten waar hij weinig mee kan. Aan deze goedkope grondstoffen voegen wij op een duurzame manier waarde toe. We maken ambachtelijke streekproducten zonder geur-, kleur- en smaakstoffen en dat geeft voldoening', vindt Kerkhofs.

De Laarhoeve biedt allerlei werkzaamheden: stekken en verzorgen van planten en kruiden in de kas en de moestuin, bloemstukken, -decoraties en boeketten maken, bomen zagen en hout verwerken, onderhoud en reparaties. In de keuken maken de medewerkers soep, stamppotten, salades, jam, stoofperen en rode kool. In het magazijn sorteren en etiketteren ze producten. De aan het bedrijf verbonden Landwinkel verkoopt de zelfgemaakte producten.

Groeien

De Laarhoeve heeft 13 medewerkers, maar wil groeien naar 30 tot 35 medewerkers en 24 woonplekken realiseren. 'Zorgcoördinatoren nemen mensen met een zorgvraag veel uit handen en bepalen wat goed voor hen is. Wij willen hen hier uitdagen en zelf keuzes laten maken', zegt Kerkhofs.

'Natuurlijk weten we dat onze medewerkers hun hele leven begeleid moeten worden, maar ze kunnen vaak veel meer dan je denkt. Iedereen wil nuttig zijn en hier kan dat. We hebben een stabiel team dat de medewerkers goed kent en een vertrouwensband met hen heeft', vertelt de onderneemster.

Groen en ruimte

'De kracht van ons bedrijf is het groen en de ruimte. Mensen met gedragsproblemen hebben soms behoefte om even niemand om zich heen te hebben en dat kan hier', vult Roozen aan.

De woonvoorzieningen zullen bestaan uit appartementen op het terrein van De Laarhoeve. 'Het werkbedrijf blijft onze verantwoordelijkheid en wij zijn eigenaar van de woningen. In Prisma hebben we een partner in de zorg gevonden die onze missie en visie deelt. We hebben hetzelfde DNA', heeft Kerkhofs gemerkt. Roozen: 'Vervoer en steeds andere begeleiders geeft veel onrust voor onze mensen. Rust, ruimte en regelmaat op één locatie is fijn voor hen.'

Twee bv's

Vanwege de uitbreiding wordt De Laarhoeve een holding met twee bv's: De Laarhoeve Werken en De Laarhoeve Zorg. 'De zorg-bv is bestemd voor alle zorggerelateerde gelden en activiteitenbegeleiding en vrijgesteld van btw-betaling. De andere bv is gericht op de productie en de verkoop', legt Kerkhofs uit.

'Het is een kwestie van goed organiseren en vooruitkijken. We hebben veel eenzijdige handelingen en het tempo ligt hier lager dan bij andere bedrijven. We hebben vanwege de hygiëne in de keuken een professionele medewerker op de loonlijst en een administratief medewerkster in dienst. We documenteren alles goed, bijvoorbeeld de recepten voor de producten die we maken. Die moet je zo opschrijven dat iedereen het snapt.'

1.001 dingen

De Laarhoeve blijft ook in de toekomst zoeken naar werkzaamheden die hun medewerkers leuk vinden. 'Plantjes stekken en scheuren is bijvoorbeeld geschikt, maar sla kweken minder vanwege de kwetsbaarheid van het gewas', geeft Roozen als voorbeeld. 'We zijn 1.001 dingen tegelijk, zoals accountant, pedagoog, kok en ontwerper. Zo blijven we graag werken', zegt Kerkhofs.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer