Eerste Kamer stemt in met Energieakkoord

De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met een wet die het Energieakkoord mogelijk maakt. Hiermee wordt de doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 en 16 procent in 2023 bereikt.

Eerste+Kamer+stemt+in+met+Energieakkoord
© NVT

In het Energieakkoord is afgesproken dat er in 2020 3.450 MW extra energie opgewekt wordt door windmolens op zee en 6.000 MW door windmolens op land.

Om deze windparken efficiënt en betaalbaar te kunnen aanleggen moet een aantal randvoorwaarden wettelijk geregeld worden.

Deze waren eerder opgenomen in het wetsvoorstel STROOM, over de distributie van gas en elektriciteit, maar dit wetsvoorstel haalde eind vorig jaar geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Nieuwe wet

Daarop heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken een nieuwe wet opgesteld, om geen vertraging op te lopen bij de bouw van nieuwe windparken.

'In heel Nederland wordt hard gewerkt aan de overgang naar duurzame energie. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met deze wet, kan TenneT beginnen met de aanleg van het elektriciteitsnetwerk voor windparken op zee. Ook worden knelpunten om windparken op land te realiseren weggenomen. De doelen van het Energieakkoord zijn hierdoor nog steeds binnen bereik.'

Wind op zee

De komende jaren worden er windparken op zee ontwikkeld bij Borssele en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust. Door de aanleg van één elektriciteitsnetwerk op zee wordt de door windmolens opgewekte elektriciteit zo goedkoop mogelijk naar gebruikers aan vaste wal vervoerd. De komende tien jaar worden de kosten met 40 procent teruggebracht.

Verder krijgen ontwikkelaars van de windparken meer duidelijkheid over de aansprakelijkheid van schade door eventuele vertraging en storingen aan het net op zee. Verwacht wordt dat meer ontwikkelaars zich in schrijven op de tenders die voor de windparken worden uitgeschreven.

Wind op land

Door de wet is er voor netbeheerders meer zekerheid dat zij investeringen voor de aanleg van windparken op land kunnen terugverdienen. Hierdoor kunnen nieuwe windparken naar verwachting een half jaar tot een jaar sneller worden ontwikkeld.

Ook is een verbetering aangebracht in de provinciale coördinatieregeling. Er is hierdoor meer duidelijkheid voor provincies en gemeenten dat zij samen kunnen besluiten over wie welk project oppakt bij het ontwikkelen van een windpark op land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer