LTO blijft tegen gedoogplicht windmolenpark

Het is niet goed als boeren en andere grondeigenaren via een gedoogplicht worden gedwongen om mee te werken aan de aanleg van windmolenparken op land door grote en kapitaalkrachtige investeerders.

LTO+blijft+tegen+gedoogplicht+windmolenpark
© NVT

Dat stelt LTO Nederland in een reactie op de 'Wet tijdige realisatie Energieakkoord', waarmee de Eerste Kamer gisteren instemde. Boeren en grondeigenaren zouden bij het opleggen van de gedoogplicht genoegen moeten nemen met een schadevergoeding.

Boeren willen in de praktijk liever vrijwillig afspraken maken, motiveert energiespecialist Harry Kager van LTO Nederland. 'Het opleggen van de gedoogplicht aan boeren en tuinders zal in de praktijk dan ook niet leiden tot een versnelling van de realisatie van nieuwe initiatieven.'

Energieakkoord

De Wet tijdige realisatie Energieakkoord draagt volgens het ministerie van Economische Zaken (EZ) bij aan het tijdig behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 en 16 procent in 2023. Afgesproken is dat er in 2020 3.450 megawatt extra energie opgewekt wordt door windmolens op zee en 6.000 megawatt door windmolens op land.

Volgens minister Henk Kamp van EZ wordt in Nederland hard gewerkt aan de overgang naar duurzame energie. 'Ook worden knelpunten om windparken op land te realiseren weggenomen. De doelen van het Energieakkoord zijn hierdoor nog steeds binnen bereik.'

Door de wet is er voor netbeheerders meer zekerheid dat zij investeringen voor de aanleg van windparken op land kunnen terugverdienen. Hierdoor kunnen nieuwe windparken naar verwachting een half jaar tot een jaar sneller worden ontwikkeld.

Nieuwe wet

De wijziging voor wind op land houdt in dat er meer windmolenparken op land onder de Belemmeringenwet Privaatrecht worden gebracht. Grote windmolenparken waarvoor de provincie en/of Rijk bevoegd gezag zijn, vielen volgens de huidige Elektriciteitswet al onder de Belemmeringenwet Privaatrecht.

Door de nu aangenomen nieuwe wet komen daar ook de windmolenparken bij waarvoor de gemeente bevoegd gezag is.

Beperkt

De impact van deze verandering is volgens EZ beperkt. Toch blijft LTO Nederland principieel afwijzend tegenover het van toepassing verklaren van de Belemmeringenwet Privaatrecht. En daarmee tegen het opleggen van de gedoogplicht aan boeren om mee te werken aan de bouw van windmolenparken op land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer