Vangactie+muskusratten+in+Zuiderdiep
Nieuws
© Waterschap Rivierenland

Vangactie muskusratten in Zuiderdiep

Waterschap Hollandse Delta start volgende week met een gerichte vangactie in het Zuiderdiep bij Dirksland (Goeree-Overflakkee).

De actie is nodig om het aantal muskusratten in dit gebied binnen de perken te houden.

Hollandse Delta verlaagt daarom het waterpeil in het Zuiderdiep tot 1 maart met zo’n 80 centimeter. Hierdoor worden de gangen van de muskusratten zichtbaar.

De rattenvangers kunnen dan hun vangmiddelen plaatsen. In de loop van de week keren zij terug voor het resultaat van de actie. Het waterschap maakt van de gelegenheid gebruik om technische inspecties uit te voeren aan gemalen en duikers.

Gangen

De muskusrat leeft in zoet water met begroeide oevers en eet voornamelijk planten. In de oevers van watergangen en in waterkeringen graaft hij gangen, waarvan de opening meestal net onder het water zit.

Door deze graafactiviteiten ziet Hollandse Delta de muskusrat als een risico voor de veiligheid. De bestrijding van muskusratten is een wettelijke taak van de waterschappen.

Muskusrattenbeheer Rivierland is een samenwerkingsverband tussen de waterschappen Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Riverenland en Hollandse Delta

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer