Gevolgen+noodweer+zichtbaar+in+supermarkt
Nieuws
© Ruud Ploeg

Gevolgen noodweer zichtbaar in supermarkt

Supermarkten merken nu al de gevolgen van de hevige regen en hagelstorm van een paar weken geleden. Van veel seizoensgroenten is het aanbod momenteel onvoldoende.

Vooral bij spinazie, sla, rucola en paksoi dreigen er tekorten te ontstaan, melden Jumbo en Albert Heijn aan de Volkskrant. De aanvoer van spinazie is slechts de helft van wat er normaal beschikbaar is.

In de gebieden die het hevigst zijn getroffen door het slechte weer worden doorgaans veel voorjaarsgroenten geteeld. Deze oogsten zijn daardoor erg kwetsbaar voor weersinvloeden.

Door de natte omstandigheden hebben bijvoorbeeld veel spinazievelden te kampen met schimmels. Hier zijn de tekorten het grootst.

Alternatieven

Doordat akkerbouwers in Duitsland, België en Frankrijk ook schade hebben door regenval kunnen de supermarkten daar geen alternatieve groenten inkopen.

AH verwacht dat over een maand de spinazieaanvoer weer op peil is, als de eerste oogsten uit nieuwe aanplant op de markt komen.

Donderdag gaf ook de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie een waarschuwing af. Door de enorme schade in Zuidoost-Nederland zien de groenteverwerkers de oogsten van doperwten, wortelen, bloemkool en andere zomergroenten in gevaar komen.

Machines

Niet alleen raken de groente zelf beschadigd, maar boeren kunnen door de natte bodem met hun oogstmachines de gewassen niet bereiken.

Ook het inzaaien van nieuwe teelten, zoals die van sperziebonen, loopt daardoor vertraging op. Consumenten moeten rekening houden dat er later in het jaar ook tekorten zullen ontstaan bij groente in blik en uit de diepvries.

De VIGEF, de brancheorganisatie van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie, riep staatssecretaris Van Dam donderdag op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) open te stellen voor getroffen ondernemers.

Tijdens een overleg met de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken liet Van Dam donderdag weten Zuidoost-Nederland niet als rampgebied te beschouwen.

Lees ook: Noodweer geen nationale ramp

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer